X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
23/05/2019 |  12:52 | Izvor: srpskainfo.com

Nakon brojnih tragedija Boing i Amerikanci izgubili kredibilitet

Reputacija američke Federalne administracije za avijaciju i proizvođača aviona Boing ozbiljno je narušena nakon dvije smrtnonosne nesreće modela 737 maks, piše poslovni portal Blumberg.
Etiopijska aviokompanija  (Foto:Tanjug/AP) -
Etiopijska aviokompanija (Foto:Tanjug/AP)

Boing 737 maks prizemljen je nakon pada aviona Etiopijen erlajnza, kada je poginulo svih 157 putnika i članova posade, samo pet mjeseci nakon slične nesreće aviona firme Lajon er, pri čemu je poginulo 189 osoba.

Neposredno nakon druge nesreće, Kina je prva suspendovala Boingov model “737 maks“, poslije čega je veliki broj zemalja pratio primjer Pekinga.

FAA je to učinila nekoliko dana kasnije, kada je napokon objavila da će i SAD obustaviti letove 737 maksa.

Napori FAA da vrati obnovi svoj ugled dostigli su vrhunac juče, kada je u Fort Vortu u saveznoj državi Teksas sazvan sastanak svjetskih regulatora, uključujući Kinu, EU, Kanadu i Brazil, radi revizije planova da se ponovo dozvoli upotreba 737 maks.

– Poslije nesreća maksa 737, FAA i Boing nemaju nikakav kredibilitet. Evropa i Kina će sigurno preuzeti vodeću ulogu – rekao je analitičar Mohan Ranganatan.

Oklijevanje FAA da objavi prizemljenje Maksa 737 ukazalo je na nedostatak koordinacije u industriji koja je naporno radila na jedinstvenom procesu poput odobrenja leta i kontrole vazdušnog saobraćaja.

Konfuzija je Kini dala snažan podstrek, pošto FAA pokušava da se izbori sa optužbama da ozbiljni propusti u dizajnu Maksa 737 nisu na vrijeme uočeni ili objavljeni.

Drugi pokazatelj nedostatka kredibiliteta FAA i Boinga je da se rukovodioci pojedinih vodećih avio-kompanija danas sastaju u Kanadi radi razgovora o problemu sa ovim avionskim modelom.