latinica  ћирилица
23/05/2019 |  13:20 ⇒ 20:39 | Autor: SRNA

Trebinje: Za projekat navodnjavanja obezbijeđeno oko šest miliona KM

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da su, u saradnji sa Svjetskom bankom, obezbijeđena sredstva i pripremljena infrastruktura za projekat navodnjavanja oko 850 hektara poljoprivrednih površina na području Trebinja vrijedan nešto manje od šest miliona KM.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

Pašalić je na sastanku u Trebinju sa predstavnicima Svjetske banke i gradske uprave rekao da resorno ministarstvo ulaže sredstva u sisteme za navodnjavanje, kako putem projekata Svjetske banke, tako i iz agrarnog budžeta.

- Danas smo razgovarali i o aneksu postojećeg ugovora čija je vrijednost dodatnih pet miliona KM, čime bismo završili navodnjavanje oko 2.000 hektara obradivih površina na području Trebinja - rekao je Pašalić.

Pašalić je dodao da je razgovarano i o projektima koji se odnose na šumarstvo i zaštitu od poplava vrijednim više od 100 miliona KM koji bi bili realizovani u budućnosti.

Direktor za strategiju operacija u Svjetskoj banci Merijem Šerman rekla je da je navodnjavanje veoma važan segment održivosti poljoprivrednog sistema, posebno imajući u vidu klimatske promjene i važnost obezbjeđivanja ravnomjernog snabdijevanja vodom.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog saradnje sa gradom Trebinje.

Projektant u preduzeću "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/ Duško Vujović rekao je da će projekat biti realizovan u tri faze.

- Prva faza obuhvata 9,5 kilometara cjevovoda, dvije pumpne stanice, rezervoar za vodozahvat Zupci. Drugu fazu će finansirati gradska uprava i HET, i to pet kilometara glavnog distributivnog cjevovoda i 25 kilometara sekundarne mreže. Treća faza je vrijedna 4.800.000 KM i predviđa širenje sekundarne mreže - rekao je Vujović.

Pašalić je u okviru posjete Trebinju posjetio Centar za gazdovanje kršem, a posjetiće i Hercegovačku kuću.