latinica  ћирилица
23/05/2019 |  13:24 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Čović: Savjet ministara formirati odmah, Vladu FBiH po izmjeni Izbornog zakona

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da Savjet ministara treba formirati odmah, a Vladu Federacije BiH onog trenutka kada bude izmijenjen Izborni zakon, u skladu sa presudama Ustavnog suda koje se odnose na popunjavanje Doma naroda federalnog Parlamenta i izbore za grad Mostar.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

- Za formiranje Savjeta ministara nije bilo potrebno formirati treći blok, već zajednički blok na početku - rekao je Čović.

On je izjavio za BHRT da će ovih dana ponovo biti održan sastanak na kojem će, osim njega, učestvovati lideri SNSD-a Milorad Dodik i SDA Bakir Izetbegović, te naglasio da ne vjeruje da će biti promjena u raspodjeli ministarskih funkcija u Savjetu ministara.

Čović je ponovio da i dalje insistira na rješenju pitanja izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, te dodao da je o tome razgovarao sa Izetbegovićem, kome je tada rekao da on /Izetbegović/ ponudi rješenje koje će obezbijediti legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u BiH.

Govoreći o budućim integracijama BiH, predsjednik HDZ-a smatra da nova vlast treba da napravi jasan plan kako da sustigne Srbiju i Crnu Goru.

- Kako ćemo postati dio tih integracionih procesa, to je do naše vještine. Kako riješiti te naše unutrašnje nesporazume, različita gledanja na pojedine procese kako bi to što prije išlo, do sada se nismo tu pokazali. Što se mene tiče, kada je riječ o NATO-u, odnosno Akcionom planu za članstvo, sve što je trebalo donijeti u smislu odluka, rješenja, transformacije, preuređenja, mislim da smo napravili - istakao je Čović.

On je rekao da ne postoji razlog "da bi se danas davao bilo kakav motiv i bilo kome, pa i predstavnicima SNSD-a, da otvaraju ta pitanja", te pozvao političke stranke u BiH da "sjednu za sto" i naprave dinamiku rada.

Kada je riječ o "ruskom uticaju u BiH", Čović smatra da "on ne postoji u značajnom dijelu zemlje", te ocjenjuje zlonamjernim pisanje nekih medija o tome da se "tajno sastaje s nekim ljudima u Hrvatskoj i da je, navodno, eksponent ruske politike u BiH za ulazak ruskog kapitala u kompanije poput mostarskog Aluminija.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se kosovska kriza prelije na BiH, Čović je ocijenio da se to ne može desiti, te naglasio da postoji globalni interes u vezi sa /samoproglašenim/ Kosovom, ali i želja Evrope da pomogne u rješavanju tog problema.

- BiH tu ne bi smjela imati neki svoj pretjeran uticaj ili doprinos, ako to ne traže dvije strane, odnosno Srbija, čiji se Ustav na neki način mora uvažavati. Јa sam uvijek govorio da ćemo uvažavati ono što je stav Beograda. U suprotnom, mi imamo probleme sa srpskim narodom u BiH, imamo problem sa Republikom Srpskom u BiH - dodao je Čović.