latinica  ћирилица
23/05/2019 |  14:15 | Autor: SRNA

Pavić: Sarajevo zarobljeno u narativu od prije 30 godina

Politikolog Aleksandar Pavić ocijenio je da BiH nemogućom državom čini to što je Sarajevo zarobljeno u narativu od prije 30 godina, prema kojem su dobili državu tako što su Srbi satanizovani, a Bošnjaci pretvoreni u žrtvu.
Aleksandar Pavić  (Foto:sveosrpskoj.com) -
Aleksandar Pavić (Foto:sveosrpskoj.com)

- Oni iz te uloge neće da izađu, zato što su sponzori koji su im dali državu na dlanu još dovoljno jaki u svijetu - rekao je Pavić u pres-centru Udruženja novinara Srbije gdje učestvuje na tribini "Šta BiH čini /ne/mogućom državom?".

On je ukazao da, sa druge strane, Sarajevo na taj način ne može da privuče nikog drugog da ih shvati ozbiljno, zato što bi onda to značilo da bi Srbi trebalo da prihvate priču po kojoj su zločinci, agresori na sopstvenoj zemlji, genocidni narod, kao i majorizaciju i centralizaciju BiH.

Pavić je ocijenio da "sarajevska elita" ima isti mentalitet kao njihovi prethodnici u vrijeme razbijanja Otomanskog carstva, koji su se vezivali za svaku spoljnu silu.

- Oni su vezani za svaku spoljnu silu koja dođe ovdje i okupira naš prostor neko vrijeme - ta sarajevska elita koja se stvorila. Dok god su oni vezani za tu prošlost, ta BiH nikada neće moći da zaživi, ne kao država, nego čak ni kao funkcionalna zajednica - zaključio je Pavić.

Organizatori tribine "Šta BiH čini /ne/ mogućom državom?" su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i informativni portal "Sve o Srpskoj".