latinica  ћирилица
23/05/2019 |  15:19 ⇒ 18:48 | Autor: SRNA

Dodik-episkop Fotije: Dogovorena izgradnja Crkve srpskog jedinstva (FOTO)

Predjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Bijeljini sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem.
Sastanak Dodika i episkopa Fotija - Foto: RTRS
Sastanak Dodika i episkopa FotijaFoto: RTRS

Sastanak je održan u Vladičanskom dvoru.

Dodik i episkop Fotije dogovorili su izgradnju crkve Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog na području ove eparhije.

- Govorili smo o značajnim stvarima vezanim za život naše eparhije, u kojoj ima mnogo gradilišta, a taj posao ne možemo sami da uradimo bez pomoći Republike Srpske i njenih institucija - rekao je vladika Fotije.

On je dodao da je dogovorena realizacija novog projekta, radnog naziva "Crkva srpskog jedinstva", koji će biti realizovan uz projekat izgradnje auto-puta, koji ide od Kuzmina prema Bijeljini i dalje prema Brčkom i Doboju.

Projekat "Crkva srpskog jedinstva", kako je naveo vladika, veoma je potreban Srbima, koji su skloni tome da se dijele, sukobljavaju.

- Ta crkva bi trebalo da bude nešto što nas povezuje, objedinjava, kako u Republici Srpskoj, tako i u matičnoj državi Srbiji - naglašava episkop.

Prema njegovim riječima, novi velelepni hram biće zavjetna crkva šireg značaja od obične parohijske crkve, jer će okupljati Srbe sa svih kontinenata.

- Republika Srpska treba da dobije takvu svetinju gdje ćemo biti svi zajedno, objedinjeni kao mravi u tom velikom objektu - poručio je episkop Fotije.

Episkop je dodao da je sa Dodikom i njegovim saradnicima razgovarao i o pitanjima koja se tiču vjeronauke, brige o omladini, ostanku Srba na ovim prostorima i drugim temama koje su značajne i za Crkvu i za državu.

Sastanak Dodika i episkopa Fotija (Foto: RTRS)

Srpski član Predsjedništva BiH potvrdio je podršku ideji episkopa zvorničko-tuzlanskog, potencirajući dobru saradnju Srpske pravoslavne crkve i Republike Srpske kroz dugi niz godina, na nizu projekata koji promovišu zajedničke vrijednosti, i to putem vjeronauke, i obostrane međusobne brige Crkve i države.

Dodik je naglasio da je Crkva jedan od najvažnijih identiteta srpskog naroda.

- Crkva na najbolji način čuva i baštini tradiciju srpskog jezika, pisma, vjere i naše krsne slave, svega što nas čini posebnim narodom na ovim prostorima, koji je izložen mnogim problemima - rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da su odnosi institucija Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve na najvišem mogućem nivou i dodao da su svi zajednički započeti projekti i realizovani.

On je zahvalio episkopu Fotiju na brizi za Eparhiju, u kojoj je izgrađeno više od 200 crkava i crkvenih objekata.

Dodik je danas u Bijeljini razgovarao sa gradonačelnikom ovog grada te prisustvovao sastanku o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.

Na kraju Dodikove posjete Bijeljini održan je aktuelni čas sa srpskim članom Predsjedništva BiH u Narodnoj bibiloteci "Filip Višnjić".

Povezane vijesti:

Dodik sa Mićićem i na sastanku o auto-putu