latinica  ћирилица
23/05/2019 |  15:53 ⇒ 24/05/2019 | 00:14 | Autor: RTRS

Trebinje: Kreditna sredstva od 5,5 miliona KM za projekte

Odbornici Skupštine Grada Trebinja usvojili su odluku o kreditnom zaduženju od 5.446.000 KM. Sredstva su namijenjena za finansiranje započetih i planiranih kapitalnih investicija, čija je realizacija bila upitna zbog smanjenja prihoda od koncesionih naknada za 2,5 miliona KM.

Od planiranih 2,8 miliona KM od koncesionih nakanda, u gradsku kasu uplaćeno je tek 300.000, zbog zastoja u proizvodnji HET-a, uzrokovanog havarijom u HE Dubrovnik. Kako bi se pokrio ovaj deficit i obezbijedila realizacija započetih i planiranih investicija i programa podrške, grad se zadužuje za narednih 10 godina po kamatnoj stopi od 3,2 odsto.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da bi bez ovih sredstava sredstva 32 programa koja su već pokrenuta, bila ugrožena.

- Spremni smo da podržimo projekat izgradnje Duhovnog centra Mrkonjići, i ulice u centru grada, te puteva u ruralnom području - naveo je Ćurić.

Planirano je da dio sredstava bude uložen u izradu turističke startegije i za razvoj poljoprivrede.

Za odbornike SDS-a neprihvatljivo je da se grad zadužuje za 5,5 miliona, ako je deficit od koncesionih naknada 2,5 miliona.

- Opravdani su razlozi za zaduženje od 2,5 miliona jer je toliki deficit po toj osnovi, ali to ne abolira većinu, jer gdje su tri miliona viška u planu utroška i kreditu 5,5 miliona - kaže Vidomir Begenišić, predsjednik Kluba odbornika SDS-a.

Protiv planiranog utroška kreditnih sredstava, posebno za izdvajanja za ruralna područja, bio je odbornik Poligrafa Zoran Anđušić, dok su odbrnici DNS-a bili suzdražani.

- Za ruralne zajednice predviđeno je 885.000 KM, a za gradske 300.000. Smatram da za to nije trenutak i zato sam bio protiv odluke o kreditnom zaduženju - rekao je Anđušić.

Skupština je usvojila izvještaj o izvršenju budžeta grada za prošlu godinu, po kojem su ukupna budžetska sredstva ostvarena u iznosu 27.750.000 KM, a deficit gradske kase je 1.159.000 KM. Najveći uticaj na ovakav finansijski rezultat, kako je obrazloženo, imalo je neostvarenje primitaka od prodaje zemljišta, koji su u ukupnom iznosu manji za 1,2 miliona KM od planiranih.