latinica  ћирилица
23/05/2019 |  16:42 ⇒ 22:59 | Autor: RTRS

U Lincu otvoren izložbeno-prodajni salon; Prilika za plasman proizvoda iz Srpske

U Lincu je otvoren izložbeno-prodajni salon, u kojem su predstavljeni proizvodi više od 30 kompanija iz Republike Srpske. Prvog dana uspostavljeni su značajni poslovni kontakti, a izložbeni salon, rezultat je saradnje Vlade, Predstavništa u Austriji i Banjalučke područne privredne komore. Salon je otvorio premijer Srpske Radovan Višković.

Bolji kontakti i ozbiljniji nastup na zahtjevnom austrijskom tržištu. To će privrednicima iz Republike Srpske donijeti danas otvoreni izložbeno-prodajni salon u Lincu. Prvih 35 kompanija već je izložilo svoje proizvode. Premijer Srpske uvjeren je da je ovo samo početak značajnijeg privrednog prisustva Republike Srpske u najrazvijenijem austrijskom regionu.

- To su kompanije koje su i do sada bile prisutne na evropskom tržištu i mi se nadamo da će one biti jedan poslovni inkubator za razvoj ostalih malih i srednjih preduzeća - rekao je Višković.

Austrija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srpske, a konačno je ostvaren i suficit u robnoj razmjeni od 50 miliona KM. Iskorak u izvozu, uvjereni su privrednici, napraviće ovakvim, zajedničkim nastupom u Lincu.

- Malo koja kompanija ima kapacitete da samostalno nastupi u Austriji. Potreba su im poznanstva i kontakti, a mi to ovdje pružamo na organizovan i sistematičan način - ističe Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Danas otvoreni privredni salon Srpske u Lincu samo je početak ovakvog načina privrednog predstavljanja. Predstavništvo Srpske u Austriji već planira nove aktivnosti. Šef Predstavništva Mladen Filipović ističe da već postoji interesovanja za Salzburg i Grac.

Počasni konzul BiH u Gracu Јorg Hofrajter kaže da je privreda Republike Srpske je u usponu, i da su toga svjesni u Gracu.

- Moja želja je da se na organizovan način predstavite i kod nas - ističe on.

Da je Srpska prepoznata kao pouzdana destinacija i za austrijske investitore, potvrđuje najava vlasnika kompanije Mreža-Netvork iz Dervente, austrijskog biznismena Markusa Strasera, da će pogon iz Rumunije preseliti u Republiku Srpsku. Odluku je donio nakon razgovora sa premijerom Viškovićem.

- Plan je da ugasimo proizvodnju u Rumuniji i prebacimo u Republiku Srpsku, kao što smo prije nekoliko godina iz Poljske prebacili u Srpsku - rekao je Straser.

Vrata privrednog salona Srpske u Lincu od danas su otvorena za austrijske partnere, ali i srpsku dijasporu koja je ovdje izuzetno značajna.

Povezane vijesti:

Višković: Nastaviti rad na poboljšanju poslovne klime

Otvoren izložbeni sajam u Lincu, prisustvovao Višković

Višković pozvao dijasporu da promoviše potencijale Srpske