latinica  ћирилица
23/05/2019 |  17:09 | Autor: Agencije

Za BiH mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU 29. maja

Očekuje se da će Evropska komisija 29. maja objaviti mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je za sarajevske medije direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.
BiH - EU - Foto: RTRS
BiH - EUFoto: RTRS

Dilberović je rekao da se prema najavama očekuje kako će Evropska komisija paket proširenja koji sadrži izvještaje za države kandidate i potencijalne kandidate objaviti sredinom sljedeće sedmice, tj. 29. maja.

- Uobičajena je praksa da se mišljenje o zahtjevu za članstvo zemlje, zajedno s analitičkim izvještajem, objavljuje u okviru paketa proširenja. Očekujemo da će takva praksa biti i u slučaju BiH, ali konačnu odluku o objavi donosi Evropska komisija - rekao je Dilberović.

Na pitanja o očekivanjima, direktor DEI je rekao kako očekuje da bude okončan i ovaj formalni korak koji prolazi svaka država u procesu pristupanja i čiji je zadatak detaljna procjena ispunjavanja kriterija za članstvo u EU.

- Kako je mišljenje o zahtjevu za članstvo zemlje najsveobuhvatnija analiza stanja u zemlji, očekujemo da ćemo dobiti ocjenu gdje smo dobri, a gdje treba da budemo bolji. Uz to, očekujemo da mišljenje posluži i politici i institucijama kao jasna smjernica u budućim zadacima - rekao je Dilberović.