latinica  ћирилица
23/05/2019 |  18:10 ⇒ 18:46 | Autor: SRNA

Favoriti Kana Almodovar i Tarantino

Filmovi "Bol i slava" Pedra Almodovara i "Bilo jednom u Holivudu" Kventina Tarantina vode na listama kritike kao najveći favoriti za Zlatnu palmu u Kanu.
Film "Bilo jednom u Holivudu" (foto: Sony Pictures Entertainment) -
Film "Bilo jednom u Holivudu" (foto: Sony Pictures Entertainment)

Almodovar do sada nije osvojio glavnu nagradu u Kanu, a novo ostvarenje sa Antoniom Banderasom i Penelopom Kruz u glavnim ulogama, je svojevrsna autobiografije samog autora, ispričana na neobičan i poetičan način.

Tarantino, koji već ima Zlatnu palmu za "Petparačke priče", snimio je film o Holivudu šezdesetih i sedamdesetih godina koji kritičari nazivaju posvetom "najvećoj američkoj industriji snova".

Glavne uloge u ovom filmu tumače Bred Pit i Leonardo Dikaprio.

Bez šansi nije ni Ken Louč, autor niza sjajnih socijalnih filmova iz Velike Britanije, čije ostvarenje "Izvinite, nedostajete nam" dobro kotira među kritikom i publikom u Kanu. Louč već ima jednu  Zlatnu palmu za film "Јa, Denijel Blejk".

Među bolja ostvarenja ovogodišnjeg Kanskog festivala ubrajaju se i film Korejca Bong DŽun Hoa "Parazit", koji na neobičan način balansira između tragedije i komedije, govoreći o svijetu bogatih i siromašnih, uz mnogo elemenata krimića.

Odlične ocjene ima i Rumun Korneliju Porumboiju sa filmom "Zviždači", kao i film Franuskinje Selin Skjama "Portret djevojke u vatri".

Film "Ahmed" braće Darden, dvostrukih osvajača Zlatne palme, nije donio ništa novo. Zanimljiva socijalna priča iz svijeta migranata, uz uvijek pokretnu i realističnu kameru, ne spada u ovogodišnje favorite kritike.

Јedan od rijetkih filmova koji je razočarao filmske kritičare je ostvarenje uglednog sineaste Terensa Malika "Skriveni život", čija je radnja smještena u period Drugog svjetskog rata.

Najslabije ocjene do sada dobio je film "Franki", američkog reditelja Ajre Saksa. Priča o svjetski slavnoj i na smrt bolesnoj glumici Franki u tumačenju Izabel Iper, "masakrirana" je u analizama kritičara, a kao glavni problem navedena je slaba režija.

Ovogodišnjem žiriju predsjedava čuveni meksički režiser Alehandro Gonzales Injaritu, a kao i svaki put do sada, moguća su iznenađenja pri dodjeli nagrada.

U subotu će biti poznato ko su dobitnici glavnih nagrada, kao i nagrada iz propratnih programa.