latinica  ћирилица
23/05/2019 |  18:36 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Trebinje dobija jedan od najvećih sistema za navodnjavanje

Na širem području Trebinja gradi se jedan od najvećih sistema za navodnjavanje u Republici Srpskoj.

Projekat realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz finasijsku podršku Svjetske banke, Grada Trebinja i Hidroelektrana na Trebišnjici. Riječ je o višemilionskom projektu koji će, kada bude završen, obezbijediti navodnjavanje oko 2.000 hektara obradivih površina.

Za prvu fazu gradnje ovog sistema Ministarstvo je posredstvom Svjetske banke investiralo oko šest miliona KM.

- Već smo pripremili infrastrukturu za navodnjavanje 850 hektara zemljišta, a danas smo razgovarali o aneksu postojećeg ugovora vrijednom oko pet miliona KM, čime bismo završili navadnjavanje oko 2.00 hektara - rekao je resorni ministar Boris Pašalić.

Gradnja sistema odvija se u tri faze, a prva je završena. Bez sigurnog vodosnabdijevanja, u eri klimatskih promjena i nepredvidivih vremenskih uslova, nema ni ozbiljnijeg razvoja poljoprivrede. Zato su za nastavak saradnje zainteresovani i u lokalnoj zajednici i u Svjetskoj banci.

Meriam Šerman, direktorka za strateške operacije Svjetske banke, ističe zadovoljstvo partnerstvom i očekuje nastavak saradnje.

Po završetku svih faza ovog kapitalnog projekta, uz sisteme izgrađene prethodnih godina, Trebinje će se svrstati u red lokalnih zajednica sa najvećim procentom obradivih površina sa obezbijeđenim navodnjavanjem.

- Drugu fazu će raditi Hidroeelktrane i Grad Trebinje, a u trećoj fazi planirana je izgradnja sekundarne mreže - kaže Duško Vujović, stručnjak za sisteme navodnjavanja.

Veliki sistemi za navodnjavanje kroz projekte Ministarstva poljoprivrede, izgrađeni su u Bijeljini, Pelagićevu, Bratuncu, a već su projektovani i sistemi za Draksenić, Skelane i Batković. U Trebinju su najavljena i nova ulaganja u šumarsvo i vodoprivredne objekte na ovom području.