latinica  ћирилица
23/05/2019 |  18:44 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Bočac: Ko će platiti čišćenje otpada?

Obilne padavine koje su pogodile Banjaluku protekle sedmice donijele su velike probleme na jezeru Bočac. Oko 12.000 kubnih metara otpada nalazi se kod brane HE Bočac nakon pucanja zaštitne mreže Eko centra. U ovom preduzeću uvjeravaju da otpad neće krenuti nizvodno prema Banjaluci.

Stabla, plastika i drugi plutajući otpad, prizor je koji se danas mogao vidjeti kod brane u Bočcu. Uzrok pucanja zaštitne mreže su obilne padavine koje su pogodile ovaj dio BiH i koje su sa sobom donijele velike količine smeća iz opština u Federaciji.

Direktorka Eko-centra "Bočac jezero" Dragana Kovačević, rekla je da je zbog obaranja vodostaja i pristizanja smeća došlo do pucanja zaštitne mreže na jezeru.

Hidroelektrana neće dozvoliti dalji prolaz otpada i on ni na koji način ne utiče na njen rad, poručuju u ovom preduzeću. Opasnosti nema ni za Banjaluku. Za čišćenje otpada biće potrebno nekoliko mjeseci.

- U okviru redovnih aktivnosti imamo čišćenje akumulacije, koje raspisujemo na godišnjem nivou i upravo ćemo to uraditi. Sad nam je istekao ugovor i opet ćemo pokrenuti proceduru nabavke ,tako da ćemo u skladu sa ustaljenom procedurom ugovoriti sa odabranom firmom čišćenje plutajućeg otpada u akumulaciji - ističe Goran Milanović, v.d. direktora HE Bočac.

Najveći problem biće obezbjeđivanje novca za čišćenje, jer sredstva, koja Hidroelektrana ima u svom redovnom godišnjem planu za tu namjenu, neće biti dovoljna. Pomoć očekuju od Grada Banjaluka, ali i drugih opština koje se nalaze u slivu rijeke Vrbas. U priču bi trebalo da se uključe i opštine iz Federacije, jer su one i najveći zagađivač Vrbasa.

- Iz Mrkonjića ne dolazi ništa, 80 odsto otpada dolazi iz Federacije i možda svega 20 odsto sa Ugra - kaže Milanović.

Grad Banjaluka spreman je da pomogne, ali isto tako očekuju da se u rješavanje problema uključe i druge opštine koje se nalaze u slivu rijeke Vrbas. Očekuju da se poštuje ugovor prema kojem su se opštine obavezale da će sufinasirati prikupljanje otpada.

- Smatram da bi svi koji se nalaze uz rijeku Vrbas trebalo ponovo da sjednu za sto, da raspletemo Gordijev čvor i pomognemo ovoj firmi da radi ono što joj je posao - ističe Јanko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Banjaluka.

Mreža Eko centra "Bočac" godišnje je skupljala oko 10.000 metara kubnih plutajućeg otpada i bila je jedina prepreka da smeće ne stigne do brane.