latinica  ћирилица
23/05/2019 |  19:03 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Utvrđena trasa auto-puta Beograd-Sarajevo kroz Semberiju

Utvrđena je trasa budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo kroz Semberiju. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, zatražio je punu podršku lokalne i republičke vlasti i javnosti za ovaj veliki infrastrukturni projekat. Mićić je rekao da ovo veliki dan za Bijeljinu.

Dogovoreno je da do 20. juna bijeljinska gradska Skupština usvoji prostorni plan da bi se ušlo u procedure projektovanja, planiranja i izuzimanja zemljišta. Od republičkih organa se traži da što prije sprovedu postupke eksproprijacije. Republika Srpska će donijeti zakon koji će tretirati trasu auto-puta, rekao je Dodik.

- Želim da kažem da će na ovoj trasi auto-puta biti projektovan gasovod koji treba da bude dio trase koji se integralno zove Turski tok - rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio i Vladi Srbije, koja je na insistiranje iz Republike Srpske stavila u prioritet izgradnju dionice puta od Kuzmina do Rače. Gradonačelnik Bijeljine poručio je da je ovo važan dan ovaj grad. Dogovorena je i pomoć u vezi sa izmještanjem autobuske stanice i posredovanje u razgovorima sa Srbija gasom, da bi se završila mjerna stanica.

- Imamo 320 kilometara sekundarne mreže, 22,8 kilometara primarne mreže od visokog pritiska i samo nam je još potrebna mjerna stanica i mi bismo za dva mjeseca mogli priključivati potrošače - naveo je Mićić.

Srpski član Predsjedništva BiH zatražio je da konačno bude utvrđena trasa za izgradnju drinskog nasipa, za koji je novac obezbijeđen.

Dodik je u razgovoru sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem obećao pomoć u izgradnji Crkve srpskog jedinstva, koja će biti izgrađena u blizini auto-puta.

Dodik je istakao dobre odnose i saradnju Republike Srpske i SPC kroz dugi niz godina, na nizu projekata koji promovišu zajedničke vrijednosti, i to putem vjeronauke, i obostrane međusobne brige Crkve i države.

Projekat Crkva srpskog jedinstva, kako je naveo episkop Fotije, veoma je potreban Srbima, koji su skloni tome da se dijele, sukobljavaju.

- Ta crkva bi trebalo da bude nešto što nas povezuje, objedinjava, kako u Republici Srpskoj, tako i u matičnoj državi Srbiji - naglašava episkop.

Današnju posjetu Dodik je završio nakon Aktuelnog časa, na kojem se obratio građanima Bijeljine.

Povezane vijesti:

Potrebna opšta podrška izgradnji auto-puta Beograd - Sarajevo

Dodik-episkop Fotije: Dogovorena izgradnja Crkve srpskog jedinstva