latinica  ћирилица
23/05/2019 |  19:08 ⇒ 24/05/2019 | 10:13 | Autor: RTRS

Vojna akademija u Beogradu - šansa za odabrane

Vojna akademija u Beogradu koja postoji 170 godina jedna je od vodećih vojnih visokoškolskih ustanova u svijetu.

Upravo zbog visokih standarda, šansu da se ovdje školuju imaju samo odabrani. Istorija vojnog visokoškolskog obrazovanja u Srbiji seže do 1850. godine, kada je osnovana čuvena Artiljerijska škola. Upravo tradiciju te, prve vojne visokoškolske ustanove i danas čuva beogradska Vojna akademija.

- To je ustanova koja je prepoznata kako u regionalnim, tako i u širim okvirima, zato što školuje vrhunski oficirski kadar i daje kadar ne samo za potrebe Vojske Srbije, nego i za potrebe prijateljskih zemalja - kaže general-major Bojan  Zrnić, načelnik Vojne akademije.

Uslovi za upis na Akademiju veoma su strogi - od dobrog znanja matematike, do zadovoljavajućih psihičkih, fizičkih i zdravstvenih sposobnosti. Među odabranim su i 32 kadeta koji se pripremaju za potrebe Oružanih snaga BiH.

- Uslovi su sasvim korektni, od hrane, smještaja, opremljenosti, kao i do znanja koje možemo da usvojimo od naših profesora - rekao je Miljan Bakoč, kadet prve godine Vojne akademije, smijer Vojno-mašinsko inžinjerstvo.

- Vojna akademija nam omogućava da rukujemo oružjem, da stičemo znanje vezano za to, da se aktivno bavimo sportom, što ostali civilni fakulteti ne pružaju mladim - kaže Јovana Panić, kadetkinja druge godine Vojne akademije.

Osim sticanja vojnih znanja i vještina, studenti beogradske Vojne akademije obučavaju se i da odgovore svim etičkim izazovima 21. vijeka. "Čast je naša imovina", glavni je moto kojim se generacijama rukovode u ovoj instituciji.