latinica  ћирилица
23/05/2019 |  19:46 ⇒ 20:27 | Autor: SRNA

Davidović: Vlada stvara uslove za bolju budućnost

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović istakla je da Vlada Srpske, kroz različite aktivnosti, ukazuje na značaj porodice i porodičnih vrijednosti i stvara povoljnije uslove za život u Srpskoj.
Davidovićeva u Prnjavoru - Foto: SRNA
Davidovićeva u PrnjavoruFoto: SRNA

Davidovićeva koja je večeras u Prnjavoru prisustvovala centralnoj republičkoj manifestaciji obilježavanja Međunarodnog dana porodice kaže i da je cilj da se mladi ljudi podstiču da formiraju porodice u Srpskoj bez obzira na sve poteškoće i izazove sa kojima se susreću, jer je želja svih da se stvori bolja budućnost za svu djecu.

Ona je navela i da je Ministarstvo, s ciljem obilježavanja Dana porodice, za sve opštine u Srpskoj obezbijedilo sadnice takozvanih porodičnih stabala, koje su zasadili načelnici i gradonačelnici.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da ova lokalna zajednica kroz brojne aktivnosti podstiče razvoj porodice.

- Obezbjeđujemo jednokratnu novčanu pomoć za treće i svako sljedeće rođeno dijete, finansiramo još jedan pokušaj vantjelesne oplodnje nakon što se iscrpe mogućnosti kod Fonda zdravstvenog osiguranja. Takođe, obezbjeđujemo i stipendije mladima, jer smatramo da je to jedan od načina da ih zadržimo ovdje, obrazujemo i pokažemo da lokalna zajednica vodi računa o njima - naglasio je Tomaš.

On je izarzio uvjerenje da ovim nisu iscrpljene sve mogućnosti i da će u narednim godinama biti još značajnijih pomaka u promociji značaja porodice.

Na manifestaciji, koja je održana u Domu kulture, osim prigodnog programa koji su pripremila djeca iz vrtića sa područja opštine Prnjavor bila je postavljena i izložba likovnih radova djece iz predškolskih ustanova širom Republike Srpske o temi "Moja porodica".

Od pristiglih više od 600 crteža odabrana su i nagrađena tri rada. Prvu nagradu dobila je Viktorija Mikić iz vrtića "Naša radost" Prnjavor, drugu Sergej Malović iz Јavne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac, a treću Lorena Stjepanović iz Јavne predškolske ustanove "Majke Јugović" iz Doboja.

Međunarodni dan porodice proglasile su UN 1993. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15. maja 1994. godine.