latinica  ћирилица
23/05/2019 |  19:48 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska će stimulisati ostanak mladih

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će Republika Srpska preduzimati niz mjera da bi se stimulisao ostanak mladih i njihov povratak u zemlju.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Pomoći ćemo oko stanova, prvih poslova i već od jeseni naredne godine formiraćemo poseban fond za podršku mladim ljudima do 35 godina u svojim djelatnostima ili prekvalifikacijama, koji žele da pokrenu svoj biznis i da im finansijski pomognemo za taj prvi posao - rekao je Dodik novinarima tokom posjete Bijeljini.

On je naveo da dio ukupnog programa zadržavanja mladih ljudi mora da bude pojačan program u Republici Srpskoj da se izgradi dovoljno vrtića koji mogu da prihvate svu novorođenu djecu.

- Preduzećemo niz takvih mjera koje država može da uradi, a onda bi i mlade generacije mogle ponešto da učine - poručio je Dodik i ocijenio da pri odlasku mladih iz zemlje ima realnih materijalnih uslova, ali i nekog pomodarstva.

Prema njegovim riječima, neki mladi koji su otišli sada se vraćaju u Republiku Srpsku, svjesni da i ovdje mogu značajno da se ostvare, u čemu će im Republika Srpska i pomoći.

- Republika Srpska je institucionalno i politički stabilna i nema nikakvih vidljivih naznaka destabilizacije, skupštinska većina koja je gotovo dvotrećinska, još se povećava i to garantuje da možemo brzo da radimo velike poslove, kakav je izgradnja auto-puta, o čemu je danas bilo riječi u Bijeljini - dodao je Dodik.

Dodik je naveo da SNSD, na čijem je čelu, kao i on lično, insistiraju na tome da svi koalicioni partneri u okviru skupštinske većine budu zadovoljni.

On je rekao da je pri podjeli funkcija u javnim preduzećima SNSD dobio 54 odsto vlasti, da bi zadržao širinu koalicije, navodeći da bi u slučaju da su ostali u koaliciji sa samo dvije stranke SNSD imao oko 67 odsto vlasti u javnim preduzećima.

- U pogledu zadržavanja mladih, svi zajedno treba to da ostvarimo za Republiku Srpsku i to podrazumijeva da i sa opozicijom treba da razgovaramo o važnim temama - istakao je Dodik.

On je poručio da nema trenutka u kome nije spreman da razgovara sa svima i da je razumno da svi zajedno, shodno odgovornostima, razgovaraju o svim važnim pitanjima u Republici Srpskoj.

- Ovo je pitanje naroda i države, ne politike ili partije i ovdje moraju svi da budu okupljeni i daju doprinos - ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je mala zemlja sa 1,2 miliona stanovnika, nema trezore pune zlata, nego u finansijskom smislu isključivo živi na bazi tekućih priliva.

- Uspjeli smo da izgradimo 120 kilometara autoputa i gradimo dalje, napravili smo bolnice, klinički centar i mnogo važnih stvari. Važno je to da dokaže i nama da to možemo - kaže Dodik.