latinica  ћирилица
24/05/2019 |  12:16 ⇒ 19:41 | Autor: SRNA

Košarac: Nema kraja političkom bezobrazluku SDA

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je da nema kraja političkom bezobrazluku SDA, Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića, koji krivicu za političku krizu i nefunkcionisanje zajedničkih institucija pokušavaju da pripišu SNSD-u.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Riječ je o bezobraznoj zamjeni teza jer je svima u BiH, kao i u inostranstvu jasno da su Izetbegović, Zvizdić i SDA produkovali krizu na nivou zajedničkih institucija uporno odbijajući da ispoštuju ustavna prava i izbornu volju srpskog naroda i Republike Srpske - rekao je Košarac Srni, komentarišući jučerašnje saopštenje SDA u kojem za opstrukciju rada parlamenta BiH optužuje SNSD.

Košarac je ponovio spremnost SNSD-a i koalicionih partnera iz Republike Srpske da odmah i bez ikakvih uslovljavanja uđu u proces izbora novog Savjeta ministara kako bi se ispoštovala volja srpskog naroda iskazana na izborima u oktobru prošle godine.

- Mi ćemo učiniti sve da što prije sa političke scene ode ovaj Savjet ministara, u kojem sjede ministri koji nemaju legitimitet da predstavljaju srpski narod i Republiku Srpsku - poručio je Košarac.

On je podsjetio da aktuelni saziv Savjeta ministara u posljednjih godinu dana nije imao većinu ni u sazivu Predstavničkog doma, koji ga je birao, a kamoli sada, kada SNSD, zajedno sa koalicionim partnerima iz Republike Srpske, ima nadmoćnu većinu u oba doma parlamenta BiH.

- Apsurdno je da takav Savjet ministara radi i šalje bilo kakve zakone i odluke parlamentu koji ga nije birao, a posebno je apsurdno da su mnogi od tih ministara istovremeno i poslanici i delegati u novom sazivu parlamenta BiH. Ako za dva mjeseca ne izaberemo novi Savjet ministara, moglo bi se desiti da Denis Zvizdić istovremeno bude i predsjedavajući Predstavničkog doma i predsjedavajući Savjeta ministara, što se nikada i nigdje u zemljama parlamentarne demokratije nije dogodilo - ukazao je Košarac.

On je naglasio da je rješenje da ti ministri odmah podnesu ostavke i da se bira novi Savjet ministara u skladu sa voljom građana na proteklim izborima.

Košarac je dodao da SDA krši Ustav BiH, Zakon o Savjetu ministara i Poslovnik o radu Predstavničkog doma, u kojima su jasno i precizno propisani rokovi za izbor predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara.

- Prva sljedeća odluka koju će Predstavnički dom donijeti biće odluka o potvrđivanju imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara. To je i ustavna, i zakonska, i poslovnička obaveza Predstavničkog doma, nakon što Predsjedništvo BiH donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara - naveo je Košarac.

Do tada, kaže on, nema potrebe da funkcioneri SDA obmanjuju javnost ili vrše bilo kakve pritiske.

- To im neće proći, niti ćemo dopustiti da Srbe i Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama ponovo predstavljaju poslušnici Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića, kako to u SDA žele i sanjaju - poručio je Košarac.