X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
24/05/2019 |  17:21 ⇒ 17:51 | Izvor: SRNA

Crnadak pisao Čeferinu zbog ratne zastave BiH na peharu LE

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak uputio je pismo predsjedniku UEFA Aleksandru Čeferinu povodom fotografija koje su se pojavile u medijima, a na kojima se jasno vidi da se na pobjedničkom peharu UEFA Lige Evrope nalazi ratna zastava BiH.
Na peharu UEFA Lige Evrope ratna zastava BiH - Foto: klix.ba
Na peharu UEFA Lige Evrope ratna zastava BiHFoto: klix.ba

Iz Ministarstva inostranih poslova saopšteno je da je Crnadak u pismu Čeferinu istakao da je u medijima vidio fotografiju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojoj se nalazi ratna zastava BiH.

- To je zastava koja simbolizuje samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH. U BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, a zastava na postolju pehara je ratna zastava, korištena tokom građanskog rata u BiH od 1992. do 1995. godine - naveo je Crnadak.

On je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum iz novembra 1995. dono mir u BiH, koja je zvaničnu zastavu dobila 1998. godine.

- Ratna zastava sa pehara vrijeđa mnoge. Nadam se da je u pitanju nenamjerna greška, pa Vas molim da prije finalne utakmice UEFA Lige Evrope 29. maja ispravite nepravdu i u postolje pehara utisnete zvaničnu zastavu BiH, jer ova koja se sada nalazi na trofeju to nije - dodao je Crnadak.

U saopštenju se napominje da je MIP BiH o ovom pismu informisalo i članove Predsjedništva BiH.