latinica  ћирилица
25/05/2019 |  08:34 | Autor: SRNA

Vuksanović: Na djelu projekat asimilacije Srba

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović ocijenio je da je položaj Srba u Crnoj Gori veoma težak, kao i da je na djelu projekat njihove asimilacije, koju sprovodi aktuelna vlast.

- U tom ambijentu se teško snalazimo, a diskriminacija dolazi od naše jednorodne braće. Srpski narod u Crnoj Gori ne vidi nikakvu perspektivu. Mi nemamo nikakve šanse da budemo ravnopravni, ne samo sa građanima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, nego i sa svim drugima koji se izjašnjavaju kao muslimani, Albanci, Romi - rekao je Vuksanović za Televiziju Crne Gore.

On smatra da je položaj Srba u Crnoj Gori gori nego što je bio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kako je to nedavno ocijenio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, čije izjave o položaju Srba u Crnoj Gori mediji u Podgorici banalizuju i pojednostavljuju.

Vuksanović je rekao da je tačna i "na mjestu" izjava patrijarha Irineja da je položaj Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori teži nego pod Osmanlijama.

- Svako malo se zalijećete da nam rušite crkve. Otomonska imperija nije toliko navaljivala da nam ruši crkve. Suština novog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica je asimilacija Srba u nacionalne Crnogorce - rekao je Vuksanović.

On kaže da je cilj Srpskog nacionalnog savjeta ravnopravan položaj Srba sa ostalim narodima u Crnoj Gori, što trenutno nije slučaj, posebno ne kada je riječ o finasiranju projekta kojima se čuva srpska tradicija i istorija.

- Zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama je na tom nivou da je to nepodnošljivo. Ne znam da se bilo koji građanin srpske nacionalnosti u posljednjih pet godina zaposlio u državnoj instituciji, a da nije morao da se odrekne sopstvenog identiteta - rekao je Vuksanović.

On ističe da je teška materijalna situacija svih organizacija i medija koji pripadaju Srbima u Crnoj Gori, koja uopšte ne finansira Srpski nacionalni savjet, mada bi po zakonu trebala to da radi.

- Posljednju pomoć za rad srpskih medija u Crnoj Gori dobili smo od Vlade Srbije, nakon sastanka kod predsjednika Aleksandra Vučića - rekao je Vuksanović.

On je naglasio da se prema Srpskom nacionalno savjetu vodi posebna diskriminatroska politika, nakon što je organizovao sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom obilježavanje proslave 100 godina od Mojkovačke bitke, a posebno od 2018. godine kada je obilježen vijek od prisajedinjenja Crne Gore Srbiji 1918.

- To je bila prekeretnica u negativnom smislu, i od tada nismo dobili nijedan evro koji nas po zakonu sljeduje, dok Bošnjaci, Hrvati i Albanci ta sredstva crpe preko svojih ministara u Vladi Crne Gore, gdje Srba nema - rekao je Vuksanović.