latinica  ћирилица
25/05/2019 |  08:36 | Autor: SRNA

Krajiški crkveno-narodni sabor kod manastira Krušedol

Kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori danas će po 13. put biti održan Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor "Krušedolska zvona".
Krušedol - Foto: RTRS
KrušedolFoto: RTRS

Krajiškom crkveno-narodnom svesrpskom saboru će prisustvovati potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, kao i predstavnici institucija i ustanova Srbije i Republike Srpske, saopšteno je iz Predstavništva Srpske u Srbiji.

Skup organizuju Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajni klub "Slavonija" iz Inđije i Eparhija sremska. Finansijski, tehnički i organizaciono i ove godine Krajiški sabor je podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.

U manastirskoj crkvi liturgiju i parastos za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom 20. vijeka služiće Njegovo preosveštenstvo vladika sremski Vasilije.

Poslije liturgije na pozornici ispred manastira biće održan prigodan kulturno-umjetnički program, najavljeno je iz Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske.

Krušedolsku besjedu govoriće pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasljeđe Milan Micić.

U programu, osim glumaca i pjesnika, učestvovaće i više izvornih pjevačkih grupa i kulturno-umjetničkih društava sa područja Republike Srpske.

- Program predstavlja smotru duha i narodnog stvaralaštva izvornih muških i ženskih pjevačkih grupa i više kulturno-umjetničkih društava koja čuvaju i njeguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja - navedeno je u saopštenju.

Ovogodišnje okupljanje ima poseban značaj s obzirom na to da se ove godine obilježava osam vijekova od proglašenja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koja je srpski nacionalni i vjerski identitet održala kroz vjekove.

Na ovogodišnji Sabor osim izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH i njihovih prijatelja iz Srbije, očekuje se i dolazak sunarodnika iz zemalja u regionu kao i iz dijaspore.