latinica  ћирилица
25/05/2019 |  09:04 ⇒ 11:59 | Autor: SRNA

Dačić: Pacoli sa pola miliona dolara htio da kupi priznanje Kosova

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je da je ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli nedavno poslao svog čovjeka u Kongo sa 500.000 dolara, kako bi tamošnju vlast ubijedio da prizna samozvanu državu.
Ivica Dačić (Foto: Anadolija) -
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)

Dačić, koji je proteklih dana posjetio sedam afričkih država, rekao je za Večernje novosti da Kongo nije jedina adresa na koju je Pacoli poslao svoje "izaslanike".

Poslije razgovora koje je imao u Tanzaniji, Gani, Togu i Svazilendu, državama koje priznaju Kosovo, Dačić kaže da vjeruje da će oni na osnovu argumenata koji su im prezentivani biti makar uzdržani ako dođe do novog glasanja o prijemu Kosova u Interpol i Unesko.

Neke od tih zemalja su na ranijim glasanjima davale podršku za prijem Prištine.
Dačić najavljuje da će Srbija istrajati u nastojanjima da ne bude nijednog priznanja Kosova, bez obzira na pritiske da Beograd prekine sa ovim aktivnostima.

U razgovoru za Televiziju Prva, Dačić je rekao da je Pacoli poslao privatni avion sa pola miiona dolara za novog predsjednika Konga, koji ga je odbio.

- Priština ne baštini prijateljstvo, Tita i odnose koje smo mi imali sa afričkim zemljama - rekao je Dačić, napominjući da afričke države imaju 54 glasa u UN.

Dačić je naveo da Priština više nema 116 zemalja u UN, i da Kosovo nigdje ne može da bude izabrano.

Govoreći o kritikama Zapada upućenih Beogradu zbog lobiranja za povlačenje priznanja Kosova, Dačić je rekao da će Srbija nastaviti to da čini i dalje.

- Ako je toliko besmisleno, što se toliko ljute - rekao je Dačić.