latinica  ћирилица
25/05/2019 |  13:23 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Trebinje: Otvoren prvi festival hercegovačkih proizvoda

U Trebinju je danas otvoren "Herceg fest", prvi festival domaćih autohtonih hercegovačkih proizvoda, na kome su izloženi pršut, med, sir, vino i domaća prirodna kozmetika.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je na otvaranju festivala da je cilj ove manifestacije da udruži sve domaće proizvođače, koji sarađuju sa Hercegovačkom kućom.

On je izrazio nadu da će ih u narednom periodu biti još više budući da je po otvaranju Hercegovačke kuće u Banjaluci potražnja za hercegovačkim proizvodima veća nego ponuda.

Direktor Agrarnog fonda grada Trebinje Veselin Dutina rekao je da posjetioci danas mogu vidjeti i probati sve proizvode koji se nalaze u Hercegovačkoj kući i izrazio nadu da će ovaj festival postati tradicionalan.

Direktor gradske Turističke organizacije Marko Radić rekao je da je "Herceg fest" još jedan novitet u turističkoj ponudi Trebinja i lijep način da se poboljša sadržaj ljetnje turističke sezone.

Među dvadesetak izlagača je i Svetlana Ćuk iz Veličana kod Trebinja koja se 20 godina bavi proizvodnjom meda, a danas je na svom štandu ponudila suve smokve, smokve u medu, rakiju od meda i smokve, te sirup i liker od kadulje.

Ona kaže da ima razrađeno tržište i da njene proizvode uglavnom kupuju turisti, ali i domaće stanovništvo.

Prvi "Herceg fest", koji se održava u Dučićevoj ulici u Trebinju, organizovali su Agrarni Fond u saradnji sa gradom i Turističkom organizacijom.