latinica  ћирилица
25/05/2019 |  15:57 ⇒ 26/05/2019 | 08:08 | Autor: RTRS

Mektić poziva na proteste ispred VSTS-a; To je nedozvoljen pritisak na pravosuđe, poručuje Tegeltija

Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić pozvao je građane putem društvene mreže da se okupe pred sjedištem Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i tako izvrše pritisak za podnošenje ostavki. Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija ističe da je bilo kakav oblik pritiska na nosioce pravosudnih funkcija u BiH nedozvoljen i neprimjeren, ali i da je njegova bezbjednost ugrožena, zbog čega je od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH tražio lično obezbjeđenje.

Dragan Mektić poziva na proteste. Putem svog tviter naloga, građanima je predložio da se okupe ispred sjedišta Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, najavljujući da će taj pokret predvoditi upravo on.

- Da bismo spasili i državu i sebe neophodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana iduće sedmice pred Tužilaštvom i Sudom BiH (tu je sjedište VSTV) kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki. Biću na čelu toga pokreta - napisao je Mektić u tvitu.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija smatra da je ovim njegova lična bezbjednost dovedena u pitanje, zbog čega je od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH hitno tražio obezbjeđenje za vrijeme boravka u Sarajevu. Od Tužilaštva traži da razmotri istupanja ministra Mektića.

- Ministar bezbjednosti koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti ne može pozivati građane na proteste, nego su svi protesti čiji je on inicijator isključivo političke prirode. S obzirom na sve ovo, proteste koji bi se eventualno nakon ovog njegovog poziva mogli desiti, smatraću direktnim političkim pritiskom na svoj profesionalni integritet i nezavisnost, kao i na integritet i nezavisnost pravosuđa, te ugrožavanjem moje lične bezbjednosti od strane ministra koji bi o mojoj bezbjednosti, kao i bezbjednosti svih drugih građana morao da se brine - rekao je Tegeltija.

Sekretar Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Bakir Dautbašić ocjenjuje kao nedolično da ministar bezbjednosti vrši pritisak na pravosuđe i poziva na bunt. Za sarajevski ,"Avaz" rekao je da u svojoj dugoj profesionalnoj karijeri nikada nije sreo zvaničnika bezbjednosnog sektora sa takvim idejama. U Tegeltijinu odbranu stali su advokati, između ostalih Darko Kremenović.

- Način na koji se jedan kvalitetan funkcioner progoni jeste primjer matrice koja se njemu dešava posljednjih dana, od onih koji bi prodali vjeru za večeru uz pomoć ili inicijativu nekih spoljnih sila. Mnogo je nas koji smo spremni da branimo ono što je dobro i zato ćemo pružiti otpor svim napadima i konstrukcijama koje se serviraju, zajedno - istakao je Kremenović.

Advokat i bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović ističe da institucije treba pustiti da rade svoj posao. Mektićevim pozivom upravo se, kaže postiže suprotno.

- Zbog toga ja pozivam da se to ne uradi, obzirom da to može biti kontraproduktivno. Sistem postoji, u sistemu postoje odgovorne osobe i nakon što one završe svoj posao, znaćemo kakvo je stanje u VSTS - rekao je Adamović.

Isto očekuje narodni poslanik i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Goran Selak. Smatra da institucije treba efikasno da obave svoj posao kad je riječ o video snimku na kojem se vidi kako inspektor Sipe prima mito za navodno posredovanje u pravosudnom sporu.

- Očekujem adekvatnu i hitnu reakciju Tužilaštva BiH da se čitav taj slučaj dovede na kraja i da se ispitaju svi navodi i sve činjenice u vezi s video-snimkom. Za Tužilaštvo BiH to je odlična prilika da djelima i rezultatima odgovore na optužbe kojima je pravosuđe izloženo u posljednje vrijeme. Mislim da ponovo imamo na djelu bespotrebno dizanje tenzija od određenih političkih subjekata bez obzira na činjenicu što još uvijek nemamo zvaničnih informacija ni rezultata istrage - naglasio je Selak.

 Selak smatra da pažnju treba posvetiti saznanjima o planiranoj diskreditaciji vodećih ljudi u pravosudnom sistemu i političkom životu i organizovanim akcijama u režiji paraobavještajnih grupa. Ukoliko se takvi navodi makar i djelimično pokažu kao tačni, onda je na institucijama Republike Srpske i BiH odgovornost da ponude efikasan odgovor na prijetnje takve vrste, zaključio je Selak.