latinica  ћирилица
25/05/2019 |  16:21 ⇒ 26/05/2019 | 08:29 | Autor: RTRS

Potpisan ugovor o gasifikaciji rafinerije nafte u Brodu

U Slavonskom Brodu danas je potpisan ugovor o gasifikaciji Rafinerije nafte u Brodu, što je preduslov za smanjenje nivoa zagađenja vazduha sa obje strane granice.

Ugovor su potpisali predstavnici Rafinerije, ruskog Zarubežnjefta i dvije hrvatske kompanije "Kroduks" i "Plinakro". Ovim sporazumom Rafinerija bi u drugoj polovini naredne godine kompletnu proizvodnju trebalo da preorijentiše na gas.

Gasifikacijom Rafijerije smanjilo bi se emitovanje štetnih materija, a umjesto dosadašnjeg mazuta koji je koristila za pogon, ovim sporazumom, ubuduće će koristiti gas koji će isporučivati hrvatske kompanije.

- Što se tiče rokova, prema sadašnjem planu predviđeno je u ovo vrijeme sljedeće godine puštanje plinovoda u rad, pa je zato ključno da "Plinacro" što prije izgradi mjerno-redukcijsku stanicu i otkloni administrativne prepreke kako bi "Kroduks" mogao pristupiti rekonstrukciji i prenamjeni produktovoda - izjavio je direktor "Kroduksa" Branko Radošević.

Gasovod kojim bi Rafinerija u Brodu trebalo ubuduće da koristi gas biće renoviran. Riječ je o već postojećem gasovodu Slobodnica – Brod dužine 5,5 kilometara. Bio bi direktno spojen na brodsku Rafineriju. Njegova adaptacija trebalo bi da bude završena u roku od godinu dana. Predstavnik ruskog partnera u Brodu kaže da će se time znatno smanjiti troškovi proizvodnje, a ujedno i emisija štetnih materija.

- Realizacija ovog projekta omogućiće poboljšanje postojeće ekološke situacije u području oko rafinerije Brod. Rafinerija je od kraja marta u remontu i nije u funkciji, a nastavak proizvodnje planiran je u 2020. godini, nakon priključenja na gas - rekao je generalni direktor Zarubežnjefta Sergej Kudrjašov.

Vrijednost desetogodišnjeg Ugovora je 10 miliona evra. Njegovom potpisivanju prisustvovala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Ona je zahvalila predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu koji je prepoznao vrijednost projekta, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i vlastima Republike Srpske. Ugovor je potpisan nakon skoro tri godine pregovora.

Procjenjuje se da će se gasifikacijom Rafinerije u Brodu za oko 50 odsto smanjiti emisija štetnih gasova.