latinica  ћирилица
25/05/2019 |  18:13 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Obilježeno 75 godina od desanta na Drvar

U Drvaru je danas u prisustvu nekoliko hiljada antifašista obilježeno 75 godina od njemačkog desanta na ovaj grad. Procjenjuje se da je u borbama sa okupatorskim jedinicama poginulo preko šest hiljada vojnika i civila.

Svečano obilježavanje počelo je polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik žrtvama fašističkog terora, a centralna manifestacija održana je u sklopu Spomen-kompleksu "25. maj" ispod Titove pećine gdje je priređen bogat kulturno-zabavni program.

U sklopu programa Drvar su nadlijetali avioni aero-kluba iz Prijedora, a organizovan je i silazak planinara niz Titovu stazu, te let paraglajdera iznad Titove pećine.

Načelnik opštine Dušica Runić, koja je otvorila ovu manifestaciju, podsjetila je na važnosti ovog datuma za Drvar i za istoriju jednog naroda u borbi ptoriv fašizma.

- Drvar je grad koji sa ponosom može da proslavlja značajne datume iz Drugog svjetskog rata, a posebno mjesto zauzima 25. maj jer je na ovaj dan 1944. godine propao posljednji pokušaj da se čuvenim i dugo pripremanim Konjićevim skokom uništi kompletno rukovodstvo NOB-a - rekla je Srni Runićeva.

Obilježeno 75 godina od desanta na Drvar (Foto: RTRS)

Runićeva je istakla da Drvaru i Drvarčanima sloboda nikada nije data, već su se za nju borili drvarski rodoljubi koji su svojom hrabrošću preusmjerili čitav tok zbivanja u Drugom svjetskom ratu.

- Današnja svečanost ne znači veličanje komunizma, već priznanje antifašističkoj borbi naroda ovog kraja, koji je dao veliki doprinos pobjedi saveza nad najvećim zlom čovječanstva - naglasila je Runićeva.

U sklopu kulturno-zabavnog programa nastupali drvarski AKUD "Mira Lukač" i etno ansambl "Uspomene", te KUD "Turbe" iz Travnika, hor učenika osnovne škole iz Drvara i polaznici vrtića "Majka hrabrost" iz Drvara.

Organizatori su pripremili i uličnu trku učenika srednje i osnovne škole iz Drvara, a pobjednici su dobili novčane nagrade.

Nakon zvaničnog dijela za sve prisutne pripremljen je tradicionalni pasulj.

Turisti nisu mogli da posjete Titovu pećinu, koja je zbog odrona zatvorena dva mjeseca.

- Јa, nažlost, danas ne mogu potvrditi da su nam osigurana sredstva za sanaciju same kuće i sanaciju vertikalnih stijena iznad nje. Ono što do sad imamo samo su ideje i inicijative - istakla je načelnica Drvara.

Obilježeno 75 godina od desanta na Drvar (Foto: RTRS)

Proslavi su prisustvovali poslanici u skupštini Livanjskog kantona Dragana Damjanović i Goran Broćeta, ministar rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta, načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković, te načelnik opštine Drinić-Bosanski Petrovac Milan Grbić, predstavnici brojnih udruženja, preživjeli učesnici desanta, gosti iz Slovenije i mnogi drugi.

Organizatori obilježavanja 75 godina od desanta su opština Drvar i Centar za kulturu i sport.