latinica  ћирилица
26/05/2019 |  10:43 | Autor: SRNA

Elektrokrajina: Od 20. do 23. maja naplata povećana za 33,9 odsto

Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka je od 20. do 23. maja povećalo naplatu električne energije za 33,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, odnosno za 1,5 miliona KM, dok je sa mreže isključilo 135 dužnika.
Elektrokrajina Banja Luka - Foto: RTRS
Elektrokrajina Banja LukaFoto: RTRS

Pozitivan trend vidljiv je i u poređenju sa istim danima aprila, jer je priliv sredstava u maju veći za 18,9 odsto, odnosno za 943.000 KM, saopšteno je iz "Elektrokrajine".

Za prva tri dana akcije dosljedne naplate električne energije, od 20. do 23. maja, sa mreže je isključeno 135 dužnika, od čega 23 pravna lica i 112 domaćinstava.

Iz "Elektrokrajine" napominju da domaćinstva čine 90 odsto od ukupnog broja potrošača, pa je i više isključenih iz te kategorije.

"Na osnovu zaključka Uprave `Elektrokrajine`, mjere isključenja sa mreže se nisu i neće primjenjivati prema korisnicima socijalne potrebe", navode iz ovog preduzeća.

Iz "Elektrokrajine" dodaju da će naplatu potraživanja prema tim licima rješavati u saradnji sa centrima za socijalni rad i lokalnim zajednicama.

- Proteklih dana smo sa mnogim privrednim subjektima koji imaju značajan obim proizvodnje ili veliki broj zaposlenih postigli dogovor da odmah uplate dio duga za utrošenu električnu energiju, uz ostavljeni rok do kraja mjeseca da izmire preostale dospjele obaveze - navodi se u saopštenju "Elektrokrajine".

Iz ovog preduzeća navode da su na ovaj način izašli u susret velikim privrednim subjektima, cijeneći visinu štete za njihov proizvodni proces u slučaju momentalnog isključenja sa mreže.

Iz "Elektrokrajine" ističu da se akcija dosljedne naplate električne energije nastavlja i u narednom periodu.