latinica  ћирилица
26/05/2019 |  16:13 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Obilježeno 27 godina od zločina nad Srbima u Јošanici

U Gornjoj Јošanici kod Foče obilježeno je 27 godina od jednog od najmonstruoznijih zločina počinjenih u posljednjem ratu nad Srbima. Pripadnici takozvane Armije Republike BiH, ubijali su djecu, žene i starce, više sela je spaljeno i opljačkano.

Poubijani su i masakrirani na Nikoljdan 1992. godine.

Među njih 56-oro nisu bili pošteđeni, ni dvogodišnja Danka Tanović, sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana Višnjić. Poznata imena zločinaca svjedoci su prenijeli istražiteljima.

- Sjećanja ne blijede, a još uvijek niko nije odgovarao za zločin u Јošanici, bez obzira što stalno pišemo i apelujemo, Јošanica čeka svoju pravdu - kaže Dušanka Lalović, svjedok sradanja Srba u Gornjoj Јošanici.

Tragom istine u Јošanicu je stigla i Helga Fuks iz Njemačke. Preko društvenih mreža prenosi istinu svojim sunarodnicima.

Najavljuje i aktivnosti u državnom parlamentu.

- Osjećam povezanost sa ovim narodom. Mnogo mi je žao što se u Njemačkoj malo zna o stradanju srpskog naroda i nepravdi koju preživljavaju. Nastojaću da istina izađe u svijet - naglasila je Fuksova.

Јošanička crkva spomenica – Svetih Ćirila i Metodija, podignuta je za četiri godine dobrovoljnim prilozima. Predstoji unutrašnje uređenje.

- Apelujem na sve ljude, naročito koji su sa ovog kraja i šire, da svojim prilozima pomognu da se završi ovaj hram, da bismo naredne godine mogli da izvršimo osvećenje - rekao je Ranko Kovač, jerej.

Radisav Mašić, načelnik opštine Foča kategorično je potvrdio da tamošnje stanovništvo nikada neće odustati od toga da traži pravdu, i kako kaže, nikada se neće pomiriti sa činjenicom da ovaj zločin mora otići u zaborav.

Mašić je obećao okupljanja i podsjećanja za one koji su odgovorni da su dužni pred Bogom i pred narodom da kažu ko su zločinci i da ih za isti kazne.

I trinaestokilometarskim "Hodočasnim jošaničkim zadušnicama" od Foče do Gornje Јošanice odata je počast žrtava i opomena pravosuđu BiH.