X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
27/05/2019 |  07:56 ⇒ 11:28 | Izvor: sputniknews.com

Ljajić: Ne smijemo da čekamo da nam rode vrate Kosovo

Ministar trgovine i telekomunikacija je u intervjuu za današnji Blic rekao da neće prisustvovati sjednici skupštine na kojoj će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznijeti izvještaj o KiM, jer će sa sa kolegom iz BiH Mirkom Šarovićem u Sarajevu razgovarati o šteti koju su kosovske takse prouzrokovale za privredu Srbije i BiH.
Rasim Ljajić - Foto: TANЈUG
Rasim LjajićFoto: TANЈUG

- Mi ćemo zatražiti jednostavan odgovor od evropskih institucija da li CEFTA uopšte više postoji ili je potrebno njeno redefinisanje s drugim konstituentima - rekao je Ljajić.

On je dodao da, što se sjednice Skupštine tiče, cijeni da je jako važno da sve političke stranke iskažu svoje viđenje rješenja kosovskog pitanja.

Ljajić je rekao da se Beograd od uvođenja taksi Prištine na srpsku robu ponašao krajnje uzdržano i odgovorno i da je vodio računa da nijednom odlukom ne pogorša položaj Srba na Kosovu, posebno u enklavama.

- Mi smo svakako pretrpili ekonomsku štetu, ali je politička šteta Prištine zbog uvođenja taksa takođe bila velika, iako to oni neće priznati. Kosovo zbog taksi po prvi put gubi bezrezervnu političku podršku koju je do sada imalo. Osim toga, gube i potrošači na Kosovu koji moraju sada da plaćaju skuplje proizvode koji su zamijenili srpske - ukazao je Ljajić i dodao da u vladi postoji apsolutno jedinstvo oko toga da zamrznuti konflikt na KiM nije u interesu Srbije, da vrijeme u ovom slučaju nije saveznik Srbije i da Srbija treba da igra aktivnu ulogu u traženju održivog i trajnog rešenja za taj problem, a ne da čeka da rode vrate Kosovo u ustavno-pravni sistem Srbije.