X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
27/05/2019 |  10:54 ⇒ 11:28 | Izvor: sputniknews.com

Izbori za EP: Veliki skok desničarskih i zelenih partija (FOTO)

Završeno je trodnevno glasanje na izborima za Evropski parlament. Izlazne ankete pokazuju značajan rast desničarskih, zelenih i evroskeptičnih stranaka, dok su pro-EU centrističke stranke pretrpile snažan udarac.
Odnos snaga u Evropskom parlamentu - Foto: REUTERS
Odnos snaga u Evropskom parlamentuFoto: REUTERS

Dvije najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija i Socijaldemokrate, iako su izgubile određen broj mandata, i dalje ostaju najbrojnije u EP. Ove dvije grupacije su spale sa 221 i 191 iz 2014. godine na 179 i 150.

Predviđeni rast desničarskih stranaka širom Unije u velikoj mjeri se i ostvario. U Francuskoj, Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojilo je oko 24 odsto glasova, čime je potuklo stranku predsjednika države Emanuela Makrona, koja bi mogla da osvoji 22 odsto glasova.

Evroskeptična Bregzit stranka Najdžela Faraža je pred velikom pobjedom u Velikoj Britaniji, sa osvojenih 30 odsto glasova, što je 20 odsto više od Konzervativaca.

U Mađarskoj, stranka Viktora Orbana obezbijedila je sigurnu pobjedu, sa podrškom od 52 odsto.

Njemačka vladajuća koalicija pretrpila je značajne gubitke, jer su Demohrišćani (CDU/SCU) i Socijaldemokrate (SPD) osvojili 28,7 i 15,6 odsto glasova. Zeleni su skočili na drugo mjesto sa 21 odsto glasova, što je dvostruko bolji rezultat nego na prethodnim izborima. Desničarska Alternativa za Njemačku zauzela je četvrto mjesto, sa 11 odsto, što je četiri odsto više nego 2014. godine.

Austrijski desničari su izgleda ostali neogrebani poslije političkih skandala koji su doveli do sloma vladajuće koalicije. Stranka desnog centra kancelara Sebastijana Kurca zabilježila je najbolji rezultat u svojoj istoriji, osvojivši 34,9 odsto glasova.

Austrijske Socijaldemokrate su na drugom mjestu sa 23,4 odsto, dok je Slobodarska partija Hajnc-Kristijana Štrahea na trećem mestu sa 17,2 odsto.

U Poljskoj, vladajuća stranka Prava i pravde je na prvom mjestu sa 43,1 odsto glasova.

Sigurnu pobjedu osigurala je i Socijalistička partija španskog premijera Pedra Sančesa sa 32 odsto glasova. Konzervativna Narodna stranka je na drugom mjestu sa 20 odsto, dok je nedavno formirana desničarska stranka Voks dobila prva tri predstavnika u Parlamentu EU, sa podrškom od 6,2 odsto.

Kada je o Italiji riječ, Liga zamjenika premijera Matea Salvinija pobijedila je na izborima sa 33,6 odsto glasova. Stranka Pet zvezdica drugog zamenika premijera Luiđija di Maja osvojila je 16,6 odsto, a ispred nje se našla stranka lijevog centra Demokratska partija, koja je osvojila 23,5 odsto glasova.

Ovaj rezultat je velika pobjeda Lige, koja je 2014. godine osvojila samo 6,2 odsto, dok je na nacionalnim izborima prošle godine osvojila 17 odsto.

Kada je riječ o Grčkoj, socijalisti su izgubili svoje pozicije jer je vladajuća Siriza dobila podršku 24 odsto glasača, dok je vodeća opoziciona stranka, desničarska Nova demokratija, osvojila 33 odsto. Ovo je poraz vladajuće stranke, pa je premijer Aleksis Cipras najavio da će od predsednika države tražiti da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Prema posljednjim podacima, glasalo je 50,5 odsto birača, što je najveća izlaznost u posljednje dvije decenije.

Ovogodišnji evropski izbori sa takvom izlaznošću na teritoriji cijele EU sa Velikom Britanijom pokazali su promjenu trenda konstantnog pada izlaznosti birača u EU.

- Radi se o skoku od osam odsto u odnosu na izlaznost iz 2014. godine. U pitanju je najveća izlaznost u posljednjih 20 godina i ona predstavlja prvi značajni skok u izlaznosti od prvih evropskih izbora održanih 1979. godine - izjavio je portparol Evropskog parlamenta Žaume Duk.

Veća izlaznost pokazuje da su građani Evrope "shvatili da je EU dio njihove svakodnevice i njihova budućnost", ocjenjuju u Briselu.