X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/05/2019 |  11:12 ⇒ 24/07/2019 | 11:44 | Izvor: RTRS

Radojičić traži da se republičke institucije uključe u rješavanje problema zagađenog zemljišta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se u rješavanje problema zagađenja zemljišta u Poslovnoj zoni Incel, osim gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove, moraju uključiti i republičke institucije.

Radojičić kaže da je to problem koji je nastao prije 15 godina kada je Incel prestao sa radom i da se sada ide u inspekcijski nadzor svih subjekata koji su trenutno u toj zoni.

- Kada je nedavno izbio požar na prostoru Poslovne zone Incel ponovo su se otvorila neka pitanja koja su se 15 godina vukla negdje ispod. Upravo je grad pokrenuo tu priču inspekcijskim nadzorom i nalogom Institutu za zaštitu i ekologiju Republike Srpske da budu izvršena određena mjerenja - rekao je Radojičić i dodao da je Incel tipična tranzicijska priča, uglavnom neuspješna.

On je naveo da će biti obavljena mjerenja nivoa zagađenosti na cjelokupnom prostoru bivšeg Incela.

Odgovarajući na pitanje da li građani treba da budu zabrinuti i kolika količina ulja je uskladištena, Radojičić je rekao da trenutno nije moguće saopštiti bilo kakve informacije i da će biti izvršena kompletna kontrola.

- Јa ne bih ni sa čim pretjerivao, niti paničio - naglasio je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da još nije dobio zahtjev opozicije za održavanje hitne sjedice na kojoj bi se raspravljalo o razmjerama zagađenja zemljišta u Poslovnoj zoni Incel.

Talić je napomenuo da je poslovnikom jasno propisano kako se zakazuje vanredna sjednica, te da i zahtjev mora biti u skladu sa tim.

On je naglasio da je ključno što je grad tražio, posredstvom Odjeljenja za inspekcijske poslove, utvrđivanje kompletnog činjeničnog stanja na terenu, ističući da je neophodno da se uključe i nadležne republičke institucije.