latinica  ћирилица
27/05/2019 |  12:18 ⇒ 13:24 | Autor: RTS

Političari o izborima: Rođena je nova Evropa

Na izborima za Evropski parlament predizborne prognoze uglavnom su se obistinile – proevropske partije imaće skoro 500 od 751 poslaničkog mjesta.
Evropski parlament (foto: idfi.ge) -
Evropski parlament (foto: idfi.ge)

Konzervativni blok oličen u Evropskoj narodnoj partiji i progresivna Socijaldemokratska alijansa zadržaće najveću reprezentativnost u Evropskom parlamentu. One su izgubile određen broj mandata u odnosu na dosadašnji saziv, dok su, sa druge strane, veći broj mandata dobile stranke Zelenih i liberaldemokrata, ali i ekstremne desnice. Nakon objavljenih rezultata, uslijedile su reakcije evropskih lidera.

Vodeći kandidat Evropske narodne partije za mjesto predsjednika Evropske komisije Manfred Veber navodi da EPP poslije evropskih izbora i pored gubitaka ostaje najbrojniji u EP.

On je naglasio da je najvažniji rezultat taj da je "evropska demokratija živa", što se ogleda u izlaznosti od preko 50 procenata.

- Drugi po važnosti rezultat je taj da se suočavamo sa slabljenjem partija centra Evropskog parlamenta. Centra, koji čine one partije koje vjeruju u jačanje Evrope i ambiciozni plan za njenu budućnost - rekao je Veber.

Pozvao je sve na razgovore o mandatu za budućnost EU, istakao da saradnje jedino neće biti s lijevim i desnim ekstremistima i naglasio podršku vodećim liderima grupa u izboru za predsjednika Evropske komisije.

Vodeći kandidat evropskih socijalista i demokrata Frans Timermans pozvao je sve demokratske i progresivne snage u Evropskom parlamentu da zajedno rade na programu za budućnost EU.

Ocjenjuje da održavanje stvari onakvim kakve jesu, za šta se zalaže Evropska narodna partija, nije opcija za Evropu.

- Želim progresivnu i dinamičnu platformu, pri čemu stabilnost nije prva stvar na koju posmislim kad pomislim na Evropu. Stabilnost znači održavati stvari onakvim kakve su. Mislim da to nije ono što Evropi treba. Evropa treba da dinamično gleda ka budućnosti i preuzme odgovarajuće korake da približi budućnost - poručio je Timermans.

Naglašava da su i konzervativci i socijaldemokrate izgubili mjesta u EP i da prvi put nemaju većinu.

- Postaje sve teže da se formiraju koalicije. Ali zbog osvojenih više od 150 glasova, imamo odgovornost da uradimo nešto pozitivno za EU, a za to nam je potrebna koalicija - istakao je Timermans.

Јedino je odbacio saradnju s evropskom ekstremnom desnicom. Kao prioritete politike socijaldemokrata, naveo je klimatske promjene, socijalnu pravdu i poresku politiku.

Lider grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Udo Bulman navodi da je konzervativna Evropska narodna partija izgubila poltičku moć na jučerašnjim izborima.

- Evropska narodna pratija nema rezulate i političku moć da vodi EU i Evropsku komisiju. Orbanizacija EPP nije zaustavljena. EPP ne može da traži, kao svoje pravo, da bude u većini koja će odlučivati o tome ko će biti novi predsjednik EK - istakao je Bulman.

Dodaje da će se socijaldemokrate u novom Evropskom parlamentu zalagati za više socijalne pravde. Najavio je stvaranje novih koalicija u EP koje će se zalagati za reforme i poboljšanje uslova života i rada za "većinu, a ne samo za neke".

- Radićemo na formiranju progresivne socijalne alijanse koja bi podržala kandidata socijaldemokrata Fransa Timermansa za predsjednika Evropske komisije - poručio je Bulman.

Bulman je rekao da će se evropske socijaldemokrete u novom sazivu, prije svega, boriti protiv siromaštva koje pogađa djecu, protiv nejednakosti i izbjegavanja plaćanja poreza u EU.

Lider Alijanse liberala i demokrata za Evropu i nekadašnji premijer Belgije Gi Ferhofstat navodi da je ovim izborima završena dominacija socijalista i konzervativaca u Evropskom parlamentu.

- Oko 100 naših poslanika i nova grupa koju ćemo osnovati u Evropskom parlamentu biće krucijalni, jer prvi put od prvih evropskih izbora 1979. godine klasične partije, socijalisti i konzervativci, više neće imati većinu. To znači da neće biti solidne proevropske većine bez učešća naše nove centralističke grupe - poručio je Ferhofstat.

Najavljuje da će se Alijansa liberala i demokrata za Evropu u novom sazivu EP proširiti na predstavnike francuske liste Renesansa, koju čini Republika u pokretu predsjednika Emanuela Makrona i slično reformske partije.

- Očekujemo da osvojimo novih 30 do 40 mjesta na ovim izborima i oformimo grupu od oko 100 poslanika - naveo je on

- Zajednička vizija grupe je borba protiv klimatskih promjena, fer poreska politika, formiranje unutrašnjeg tržišta, evropsko rješenje za migracionu krizu. Ukratko sigurnija, zdravija i prosperitetnija Evropa - poručio je Ferhostat.

Osvrćući se na podatke o većoj izlaznosti na ovim izborima, ocjenjuje da je to znak da se "Evropa vratila i da je popularna" među građanima.

Na tek završenim izborima za EP okončana je dominacija glavnih partija EU desnog i lijevog centra i pojavio se izmijenjen politički pejzaž, u kojem ultradesničarske, poslovne grupe i ekolozi postaju snaga na koju će se računati, ocijenila je agencija AP.

- Pravila se mijenjaju u Evropi - poručio je italijanski zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini u sedištu svoje ultradesničarske Lige.

Predstanici evropskih Zelenih zadovoljni su rezulatima izbora za Evropski parlament, koji ukazuju na značajan skok podrške njihovoj opciji.

Zeleni bi, sudeći prema preliminarnim rezultatima, trebalo da imaju značajnu ulogu u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Јedan od kandidate Zelenih za predsjednika Evropske komisije, holandski poslanik Bas Eikhaut, rekao je da očekuje sjajne rezultate za Zelene.

- Mislim da je jasno da su birači željeli promjenu i da su glasali za drugačiju Evropu. Mislim da žele progresivnu zelenu Evropu, za to su glasali i mi ćemo se za to boriti - istakao je Eikhaut.

Prva na listi kandidata Zelenih Ska Keler ocjenjuje da je bolja izlaznost birača znak prave demokratije.

Mađarski premijer Viktor Orban navodi da izbori za Evropski parlament pokazuju da "narod u Mađarskoj vjeruje da je u Briselu potrebna promjena".

Orban, koji je kampanju vodio na antimigrantskoj platformi, rekao je da će njegova partija Fides, koja je osvojila 13 od ukupno 21 mađarskog mjesta u parlamentu EU, "sarađivati sa svima koji žele da zaustave imigracije".

- Pokazali smo danas da je Mađarska jaka... jer su Mađari ujedinjeni - naglasio je mađarski premijer.

Evropska narodna partija, koja vjerovatno ostaje najveća grupacija u EP, suspendovala je članstvo Fidesu zbog zabrinutosti u vezi s demokratijom u Mađarskoj. Orban je rekao da ne želi da pripada političkoj grupi na čiju politiku ne može da utiče.

Predsjednik SDSS i nosilac stranačke liste na izborima za EP Milorad Pupovac poručio je da je zadovoljan kampanjom i rezultatima na izborima, a istovremeno upozorio kako jačanje krajnje desnice, koja stvara neravnotežu, treba da zabrine ostale političke opcije.

Ukazuje na činjenicu da se dobar dio biračkog tijela priklonio krajnjoj desnici, što je stvorilo neravnotežu na političkoj sceni zbog koje svi treba da se zabrinu.

Ocjenjuje da je SDSS sa 1,66 odsto glasova po izlaznim anketama, postigla vidljivost koju nije imala, kao i političke ciljeve koje do sada nije uspijevala da postigne. Kaže da su na oko 95 odsto biračkih mjesta rezultati za SDSS bili bolji nego prije pet godina.

Kandidat te stranke za evroposlanika Dejan Јović zahvalio je biračima putem Fejsbuka i poručio da "ovaj rezultat nije dovoljan za mandat, ali jeste za ponos".

- Dobili smo 30.000 glasova, što je mnogo, iako nedovoljno za mandat. Dirnut sam time što je čak 4.590 ljudi pritom biralo mene lično - naveo je Јović.

- Pokazali su da su jači od mnogih koji im prigovaraju na navodnom nedostatku legitimiteta. Tih 30.000 glasova u današnjoj Hrvatskoj ne mogu samostalno da sakupe baš sve parlamentarne stranke. To im otvara nove mogućnosti. Samo naprijed, pametno i hrabro! - napisao je Јović.