latinica  ћирилица
27/05/2019 |  12:51 | Autor: klix.ba

Sarajevo: Sukob predstavnica dva udruženja, razdvajao ih ministar (VIDEO)

U Sarajevu je danas, tokom polaganja cvijeća u ulici Ferhadija u znak sjećanja na 26 stradalih građana, došlo do verbalnog sukoba predstavnika udruženja Civilne žrtve rata i Unija civilnih žrtava rata.
Incident na polaganju cvijeća u ulici Ferhadija - Foto: klix.ba
Incident na polaganju cvijeća u ulici FerhadijaFoto: klix.ba

Vijence su položili predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predstavnica Unije civilnih žrtava rata na čelu s predsjednicom Senidom Karović i predstavnici Udruženja Civilne žrtve rata na čijem čelu se nalazi Sanita Imamović.

Imamovićeva je spriječila obraćanje Karovićeve, rekavši da niko neće položiti cvijeće civilnim žrtvama rata osim Udruženja Civilne žrtva rata.

- Mi ne damo ovu populaciju. Ovo je naša populacija, a nije politička - povišenim tonom obratila se Imamovićeva koju je prekinula Karovićeva riječima da "ovo nisu civilne žrtve rata (premijera KS) Edina Forte", u nekoliko navrata ponavljajući "skloni mi se".

Uslijedile su međusobne optužbe o političkoj pozadini udruženja.

U priču se umiješao i ministar rada i socijalne politike Kantona Sarajevo Malik Garibija koji je pokušao da smiri situaciju govoreći predsjednicama udruženja da se ne svađaju "zbog ljudi koji su stradali u Ferhadiji".

Sukob između ova dva udruženja traje od februara, kada je Udruženje Civilne žrtve rata istupilo iz Unije civilnih žrtava rata. Imamovićeva je tada optužila Karovićevu i sekretara Muzafera Teskredžića da rade u svom interesu, a ne u interesu civilnih žrtava rata.