latinica  ћирилица
27/05/2019 |  13:22 | Autor: RTS

Zaev najavio nove smjene

Premijer Sjeverne Makedonije i lider vladajuće SDSM Zoran Zaev najavio je da će nakon smjene cjelokupnog rukovodstva stranke biti smijenjena i tri ministra, odnosno zamijenjena najmanje jedna trećina vlade, ali nije želio da otkriva imena prije odgovora koji očekuje iz koalicione partije DUI.
Zoran Zaev (Foto:alsat.tv) -
Zoran Zaev (Foto:alsat.tv)

Nakon četvorosatne sjednice Centralnog komiteta SDSM-a, koja je održana u nedjelju iza zatvorenih vrata, Zaev je pozvao opozicionu VMRO-DPMNE da slijedi njihov primjer, prenijela je televizija Telma.

Cijeli Izvršni odbor Socijaldemokratskog saveza (SDSM), svih šest potpredsjednika i generalni sekretar, razriješeni su na sjednici Centralnog odbora.

Čistku u vladi i SDSM-u, poznatu kao "metla", premijer je najavio poslije prvog kruga predsjedničkih izbora 21. aprila, kada su brojni građani, koji su na parlamentarnim i lokalnim izborima glasali za SDSM, apstinirali, jer su nezadovoljni radom vlade i ponašanjem funkcionera.

Upitan da li će podnijeti ostavku, Zaev je da ne vidi nikakav razlog i da je ponosan što su riješena otvorena pitanja u državi.

Zaev očekuje odgovor od koalicionog partnera albanske DUI poslije sastanka koji je imao prošle nedjelje sa liderom te partije Aliijem Aghmetijem.