latinica  ћирилица
27/05/2019 |  14:31 ⇒ 16:31 | Autor: SRNA

Austrija: Podnesen zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi

Socijaldemokratska partija Austrije podnijela je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja prelaznoj vladi kancelara Sebastijana Kurca u austrijskom parlamentu i optužila šefa Vlade za nepoštovanje parlamentarne diplomatije i želju da sam vlada zemljom.
Austrija - Foto: AFP
AustrijaFoto: AFP

Lider SPO Pamela Rendi Vagner zatražila je izjašnjavanje poslanika o nepovjerenju vladi istakavši da politika Kurca po drugi put uvodi Austriju u nove izbore, jer nije dobio šta je želio, a to je da sam vlada.

- Želite podršku za vladu koja nema parlamentarnu većinu. Želite povjerenje za vladu koju čini samo OVP i to nakon što ste, bez uključenja opozicije, formirali vladu - rekla je ona.

Vagnerova je naglasila da se povjerenje ne može nametnuti, već se mora radom pridobiti, te da je to moguće samo saradnjom sa opozicijom

- Ne uživate povjerenje SPO i zato podnosimo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi - poručila je ona.

Na vanrednoj sjednici parlamenta poslanik SPO Јerg Lajhtfrid ukazao je da Kurc, nakon izbijanja krize u vladi posle afere u vezi sa čelnicima Slobodarske partije, djeluje samostalno i u razmatranje izlaza iz krize nije uključio parlamentarne partije.

- Vlada Kurca je doživjela krah i kancelar mora da snosi odgovornost za aktuelnu situaciju - istakao je on.

Lajhtfrid je ukazao da je bilans Kurca na čelu države veoma negativan, i da je za samo dvije godine srušio dvije vlade, prenose mediji.

On je kritikovao i reakciju Kurca na objavljivanje video-snimaka koji su srušili doskorašnjeg vicekancelara i šefa FPO Hajnc Kristijana Štrahea, a tako i koaliciju.

- Cilj mu nije bio da riješi situaciju, već da ostane na vlasti. Poznato je sada da je htio da nastavi koaliciju, tražeći samo da ministar unutrašnjih poslova iz redova FPO pređe na čelo drugog resora - objasnio je on.

Lajhtfrid je dodao da je bez razgovora sa parlamentarnim partijama raspisao jednostrano prijevremene izbore, te da i o popunjavanju mjesta u prelaznoj vladi nije razgovarao sa parlamentarnim partijama, već je samostalno donio odluke.

On je ocijenio da je Kurc prekršio sva demokratska pravila.

Kurc je odbacio sve optužbe i istakao da se nakon što je izbila kriza trudio da očuva stabilnost zemlje, ali i rasvijetli sve u vezi sa video-snimkom, kako u vezi sa izjavama Štrahea, tako i ko stoji iza snimanja.

On tvrdi da je sa predstavnicima parlamentarnih partija vodio razgovore o aktuelnoj situaciji i da je samo od stranke Neos dobio zahtjeve novoj vladi, dok se drugi nisu konstruktivno ponašali.

Kurc je dodao da će građani na izborima donijeti odluku ko će voditi zemlju, a do tada odgovornost snosi parlament.

- Ukoliko se ova sjednica završi kao što očekujem, mi nećemo biti prepreka novoj vladi i podržaćemo je u njenom radu - najavio je on, dodajući da u septembru građani odlučuju o daljoj sudbini zemlje.