latinica  ћирилица
27/05/2019 |  14:42 ⇒ 14:48 | Autor: Index.hr

HDZ za poraz krivi crnog labuda

Robert Kopal, glavni analitičar HDZ-a i savjetnik premijera Hrvatske Andereja Plenkovića, rezultate izbora za Evropski parlament, na kojima je njegova stranka osvojila samo četiri mandata, pokušao je da objasni teorijom crnog labuda.
Robert Kopal (foto: Tomislav Krišto / CROPIX) -
Robert Kopal (foto: Tomislav Krišto / CROPIX)

- Dogodilo se što se rijetko događa, a to je crni labud. Kad se to dogodi, ljudi traže kojekakva rješenja zašto se to dogodilo, s obzirom na odstupanje od istraživanja. Oko 90 do 95 odsto naših istraživanja se poklapalo s ovim rezultatima. Kad se pogleda Evropa, događa se puno teško predvidljivih stvari. HDZ-u se to, nažalost, dogodilo, glasovi su se raspršili na jako puno strana. Bile su 33 liste, izlaznost koja je 20 odsto nadmašila izlaznost 2013. godine... S naše strane je urađeno ama baš sve, ali postoje i crni labudovi. Sedam dana nam treba da sve to analiziramo - rekao je Kopal.

Što je crni labud?

Što je zapravo crni labud? Crni labud je događaj koji je van svih normalnih predviđanja, jer ništa što se već dogodilo ne upućuje na to da je moguć. Tvorac teorije crnog labuda je američki filozof libanskog porijekla Nasim Taleb koji je knjigom "Crni labud: Uticaj krajnje nevjerovatnog" izazvao veliku pažnju globalne javnosti.

Crni labudovi su nepredvidivi, iznenađujući događaji koji imaju ozbiljne posljedice - pozitivne ili negativne - i koji nas onda natjeraju da naknadno pronađemo (logično) objašnjenje koje ih čini predvidljivim. Neki događaji, poput globalne finansijske krize prije desetak godina ili Bregzita, izgledaju šokantno jer ih niko nije očekivao. Kasnije, međutim, kad se "odvrti" film, ispada da je to upravo ishod koji je bio očekivan. Na kraju nam je sve odjednom jasno, ali se postavlja pitanje zašto taj scenario nije primijećen ranije. Zašto nas iznenade događaji koji se na kraju pokažu logičnima?

Taleb je prije otprilike osam godina gostovao u Zagrebu, objasnivši i tada ulogu crnih labudova u istoriji čovječanstva, nepredvidivih događaja koji su oblikovali istoriju i koji i dalje oblikuju sadašnjost, te utiču na sve aspekte naših života.

- Većinu velikih događaja u istoriji uzrokovali su crni labudovi. Međutim, u svojoj suštini, crni labudovi nisu nužno negativni događaji. Uzmite primjer stvaranja interneta ili nastanak računara. Tako antifragilni sistemi imaju koristi od crnih labudova. Sama evolucija ima koristi od nasumičnih, slučajnih događaja - inače nas ne bi bilo - rekao je Taleb.