latinica  ћирилица
27/05/2019 |  15:36 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Godišnjica Vazduhoplovstva i Protiv-vazdušne odbrane Vojske Srpske (FOTO)

Vazduhoplovstvo i protiv-vazdušna odbrana Vojske Republike Srpske obilježilo je 27 godina od osnivanja.

Tim povodom na vojnom aerodromu u Mahovljanima, služen je parastos za poginule pripadnike ove elitne vojne formacije. Na današnji dan, 1992. godine vazduhoplovci su izveli 16 borbenih letova, što je bio prvi korak njihove borbe za Republiku Srpsku.

Formirana dobrovoljno, snagama bivše ЈNA, Vazduhoplovstvo i protiv-vazdušna odbrana bila je jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske. Tokom rata 61 pripadnik ove vojne formacije izgubio je život.

Godišnjica Vazduhoplovstva i Protiv-vazdušne odbrane (Foto: RTRS)

- Veoma sam ponosna, a i izuzetno tužna, jer je moj brat Miodrag Ećimović bio major avijacije i poginuo je 1993. godine u helikopterskoj nesreći iznad Brčkog - priča Smiljka Stanković.

Sa piste u Mahovljanima pripadnici Vazduhoplovstva polijetali su u nekoliko misija, kao što su Bitka za koridor i Ključ. Tokom četiri godine rata piloti Vojske Republike Srpske obavili su 19 hiljada letova.

Godišnjica Vazduhoplovstva i Protiv-vazdušne odbrane (Foto: RTRS)

- Odradili smo mnogo, bilo je zaista puno prevoženja, koliko smo ljudskih života spasili - prisjeća se Јanko Kecman, pukovnik Avijacije Vojske Republike Srpske.

Okosnicu naše vojne avijacije činili su avioni Јastreb, Supergaleb i Orao i helikopteri Mi8 i Gazela. Značajnu ulogu imala je i Protiv-vazdušna odbrana, koja je tokom rata oborila ili oštetila 11 aviona NATO-a.