latinica  ћирилица
27/05/2019 |  16:44 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Parlamentarni čas sa studentima Pravnog fakulteta

I ove godine rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske je sa studentima Pravnog fakulteta iz Banjaluke održalo Parlamentarni čas.

Studenti su se interesovali za praktične zakonodavne procedure, plan rada poslanika i rezultate nedavne posjete predsjednika Skupštine Nedeljka Čubrilovića ruskoj Dumi.

Nakon kraćeg podsjećanja na istorijat i nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik Nedeljko Čubrilović odgovarao je na pitanja studenata. Interesovalo ih je zašto poslanici često posežu za hitnom procedurom donošenja zakona, koji će najvažniji akti biti razmatrani do kraja godine i koji su rezultati nedavne posjete rukovodstva naše Skupštine najvišem zakonodavnom tijelu Ruske Federacije.

- Naravno da smo pojasnili da je dobro da Republika Srpska ima međunarodne kontakte i da sarađuje sa parlamentima pojedinih oblasti i država koje su naklonjene Republici Srpskoj - rekao je Čubrilović.

Student druge godine Pravnog fakulteta Marko Romić posjetu Narodnoj skupštini Republike Srpske ocjenjuje višestruko korisnom.

- Studenti Pravnog fakulteta će biti ne samo predstavnici naroda u poslaničkim klupama, nego će predstavljati i stručne timove za izrade zakona i drugih propisa u Republici Srpskoj - kaže Marko.

Većina studenata, koji su, u okviru praktične nastave, sjedili u poslaničkim klupama, kaže da redovno prati sjednice Narodne skupštine.

- Pratim redovno koliko stignem od fakultetskih obaveza. Nastojim da pratim ne samo iz političkih razloga, nego i tih pravnih da vidimo kako funkcioniše ta procedura usvajanja zakona u Parlamentu - dodaje Igor Mirjanić, student druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Tradicionalnom Parlamentarnom času su prisistvovali studenti druge i treće godine Pravnog fakuleta.