latinica  ћирилица
27/05/2019 |  17:20 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Vučić: Vrijeme da izaberemo između slatke laži i gorke istine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u Narodnoj skupštini predstavlja Izvještaj o Kosovu i Metohiji, poručio je da je vrijeme da se otvoreno izabere između slatke laži i gorke istine, ma kakva ona bila.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Vučić je, na posebnoj sjednici Parlamenta kojoj prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, ministri i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, zahvalio je svima koji žele da razgovaraju na odgovoran način o problemu koji je velik i težak za cijeli srpski narod.

Predsjednik Srbije je poručio da se mora dati odgovor na jedno važno pitanje – u šta vjerujemo, u laž ili istinu. Ukazao je da "bez toga nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gdje su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti".

- Bez toga nećemo znati gdje je Kosovo, gdje je Metohija, ko njima upravlja, gdej smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji - dodao je Vučić.

Može li Srbija, upitao je on, da računa na međunarodno pravo i pravdu, ko su nam prijatelji, da li smo sami sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom.

Vrijeme je da se otvoreno izabere između slatke laži i gorke istine, naglasio je Vučić.

- Moj posao kao predsjednika Srbije je da ljudima saopštim istinu ma kakva ona bila - istakao je on.

- Ali nemojte da posmislite da se neću boriti za naš narod i Kosovo i Metohiju više od onih koji istinu znaju ali je prećutkuju, i koji drže patriotska predavanja, a predavanja ne bi smijeli nikom da drže - napomenuo je Vučić.

"Ako nešto ne promijenimo, biće nas dvostruko manje nego Albanaca"

Osvrnuo se potom na prošlost Kosova i Metohije i smjene raznih vlasti, i posebno istakao demografske promjene koje su kroz istoriju postale dramatično loše za Srbe.

Naveo je da se duga i viševjekovna borba vodila oko KiM, ali i oko Vojvodine i drugih dijelova Srbije.

- U nekima smo pobijedili, a nekima izgubili - naglasio je Vučić i istakao da poraze nikada nismo htijeli da prihvatimo i kada smo ih doživljavali zaredom u kratkom vremenskom periodu.

Ukoliko nešto ne promijenimo, 2100. godine biće nas dvostuko manje nego Albanaca na zapadnom Balkanu, upozorio je Vučić.

On k je podsjetio i na tok pregovora o Kosovu i Metohiji u prethodnim decenijama, jednostrano proglašenje nezavisnosti, dijalog kojem je posredovala EU i koji je rezultirao potpisivanjem Briselskog sporazuma, ali i na teškoće i pritisek koji su potom uslijedili.

Dijalog je bio važan, u interesu i Srba i Albanaca, jer je važno da se postigne mir, ocijenio je predsjednik Srbije.

Kako je naveo, tokom dijaloga bio je veoma mali broj teško ranjenih, ubijenih gotovo da nije bilo, ne računajući Olivera Ivanovića, a sve to poslije jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Angažovanje Srbije uspjelo je da amortizuje i beskompromisan stav onih koji podržavaju "kosovsku nezavisnost", istakao je on.

- Da li ćemo moći da dobijemo sve što želimo, nećemo - rekao je Vučić, dodajući da on neće iznositi neistine kao neki drugi.

- Ali da ćemo da dobijemo više nego što smo imali, i u to sam apsolutno siguran i ubjeđen - poručio je Vučić.

Plan uspostavljanja "nove normalnosti"

Evropske sile i SAD dozvolile su Prištini da šest godina ne formira Zajednicu srpskih opština, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma, rekao je Vučić.

Primjetio je i da niko ne reaguje ni na to što su danas ponovo najavili formiranje "velike Albanije", a da bi, da se u Srbiji govori o Republici Srpskoj, bilo potpuno drugačije.

Vučić je naveo da ni predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel nisu uspjeli da navedu Albance da povuku takse od sto odsto, jer oni imaju zaštitu nekog snažnijeg.

Riječ je, objasnio je predsjednik Srbije, o nečemu što je plan, a to je da nas dovode u situaciju "nove normalnosti". Šta god da urade, neko iz međunarodne zajednice će reći "hajde da vidimo kako da Srbiju natjeramo da prizna nezavisnost Kosova".

Odbacuju svaku ideju o promjeni granica, a granice Srbije im nisu bile nepovredive, ukazao je Vučić.

- Nisu uspjeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na sjeveru, da ne budemo u stanju da odgovorimo i namjerno kažem – ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa sjevera, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način - rekao je Vučić i poručio da pogroma kao iz 2004. više neće biti.

On je ocijenio da su razgovori Beograda i Prištine veoma važni, jer smo time zaustavili slijed gubitaka, povratili ugled Srbije i uspjeli da vratimo temu Kosova i Metohije za pregovarački sto.

- Tražili smo vrijeme da zemlju sačuvamo. Morate da razgovarate, iako nije lijepo razgovarati sa Tačijem, a ni njemu sa mnom - objasnio je Vučić.

Istakao je da je Srbija, u deset puta lošijoj situaciji nego što je bila u vreme vlasti DOS-a, pokušala da se vrati u razgovore, da očuva mir i političku stabilnost.

Vučić je naveo da su u prethodnim godinama donošeni sporazumi o pravosuđu, civilnoj zaštiti i energetici, gde je bilo najvećeg pritisaka, i gde se moglo videti svo licemerje međunarodne zajednice.

Priština ne želi stvarni dijalog u ovom trenutku, o čemu govori veliki broj jednostranih poteza koje je povukla u posljednje vrijeme, rekao je Vučić i ponovio da Beograd neće sjesti za pregovarački sto sve dok ne budu ukinute takse.

Rekao je da Beograd tokom pregovora sa Prištinom nije imao primjedbe na ponašanje evropskih posrednika, odnosno Ketrin Ešton i Federike Mogerini, iako su pritisci bili užasni.

Izvor: RTS, Tanjug