latinica  ћирилица
27/05/2019 |  17:32 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Potpisan Sporazum o razmjeni akademskog osoblja

Predstavnici Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci i Istočnokineskog univerziteta za političke nauke i pravo potpisali su u Šangaju Sporazum o razmjeni akademskog osoblja i studenata, koji treba da konkretizuje saradnju uspostavljenu prošle godine u okviru Memoranduma o razumijevanju.
Banjaluka - potpisan Sporazum o razmjeni akademskog osoblja i studenata - Foto: SRNA
Banjaluka - potpisan Sporazum o razmjeni akademskog osoblja i studenataFoto: SRNA

Delegacija banjalučkog Univerziteta, koju su činili prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Goran Latinović i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić, tokom posjete prošle sedmice Istočnokineskom univerzitetu razgovarali su sa predstavnicima ove obrazovne ustanove o načinima unapređenja saradnje i u drugim oblastima.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o učešću nastavnog osoblja u zajedničkim naučnim projektima i konferencijama, posebno u oblasti bezbjednosnih studija, saopšteno je iz Univerziteta u Banjaluci.

Latinović i Ćeranić u Rektoratu Istočnokineskog univerziteta za političke nauke i pravo u Šangaju razgovarali su sa prorektorom Čen DŽingjing, dekanom Fakulteta kriminalistike Ni Tijem, dekanom Fakulteta političkih nauka i javne uprave Vang Veićuanom i zamjenik direktora Centra za međunarodne odnose Ma Liom.

Latinović i Ćeranić predstavili su banjalučki Univerzitet, a od svojih domaćina mogli su da čuju da je Istočnokineski univerzitet za političke nauke i pravo u Šangaju osnovan 1952. godine, te da ima oko 1.300 nastavnika i saradnika i oko 18.000 studenata na više od 40 studijskih programa.

Istočnokineski univerzitet za političke nauke i pravo posebno razvija studijske programe iz društveno-humanističkih nauka - pravo, politikologiju, javnu upravu, bezbjednosne nauke i kriminalistiku, sociologiju, socijalni rad, novinarstvo, ekonomiju, kineski jezik i književnost, strane jezike, ali i informatiku i računarstvo.

Latinović i Ćeranić boravili su u Šangaju od 18. do 23. maja, na osnovu poziva koji im je upućen sa Istočnokineskog univerziteta za političke nauke i pravo.

Tokom boravka u Kini predstavnici Univerziteta u Banjaluci razgovarali su sa predstavnikom Điangsu univerziteta iz DŽenđianga Cui Јongom i njegovim saradnikom Draganom Ostić, menadžerom u Kancelariji za međunarodnu saradnju Điangsu univerziteta, koja je inicirala sastanak i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između dva univerziteta, navodi se u saopštenju.

Điangsu univerzitet osnovan je 1902. godine, ima oko 2.000 nastavnika, saradnika i istraživača i oko 34.000 studenata na oko 200 studijskih programa.

Taj kineski univerzitet posebnu pažnju pridaje povezivanju nauke i privrede, pa su naročito zastupljeni studijski programi iz tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih i medicinskih nauka