latinica  ћирилица
27/05/2019 |  19:03 ⇒ 24/07/2019 | 11:43 | Autor: RTRS

Zbog piralena Banjaluka pokrenula kontrolu objekata na području bivšeg Incela

Grad Banjaluka pokrenuo je kontrolu svih objekata na području bivšeg Incela zbog izuzetno opasnog i potencijalno kancerogenog ulja piralena.

Da je riječ o ekološkom akcidentu potvrđeno je i iz Republičkog Instituta za zaštitu i ekologiju. Resorno ministarstvo tvrdi da je katastrofa mogla da bude spriječena, a struka upozorava – prema zdravstvenim rizicima, piralen je odmah iza radioaktivnih materijala.

U krugu banjalučkog Incela 9.marta buknuo je požar koji je, da nije bilo adekvatne reakcije vatrogasaca mogao izazvati ekološku katastrofu u najvećem gradu Srpske. Navodno je slučajno planuo piralen, zdravstveno izuzetno opasno ulje za transformatore. Gradski ekološki inspektor zatražio je analizu dijela životne sredine koja je došla u dodir sa opasnom supstancom. Utvrđeno je: Prisustvo piralena i drugih teških metala izuzetno je povećano.

- Osam uzoraka je malo da se pokaže stvarno stanje. Potrebno je uraditi mnogo veći broj uzoraka na toj lokaciji i neophodno je uraditi određeni broj uzoraka na poljoprivrednim zemljištima koja se nalaze u okolini Poslovne zone, da se procijeni koliko je to zagađenje - rekao je Predrag Ilić, direktor Insituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

U analizi, u koju smo imali uvid, korišćene su granične vrijednosti za poljoprivredno zemljište, jer za industrijsko one nisu propisane. Tako je granična vrijednost 0,2 miligrama po kilogramu, dok je na terenu zabilježeno oko 600 miligrama po kilogramu. Prema riječima gradonačelnika, Gradska uprava odmah je zatražila analizu cjelokupnog “Incela”.

- Tražimo uključivanje i republičkog Inspektorata u ovu cijelu priču i biće potrebno na kraju i uključivanje republičkih institucija, zato što se radi o velikom broju subjekata i vjerovatno velikim finansijskim iznosima potrebnim da se sanira dio zemljišta - pojasnio je Igor radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

 Podsjetimo, još 2005. godine rađena je analiza "Incela" i utvrđeno je prisustvo piralena i teških metala u zemljištu. Od tada do danas piralen nije zbrinut, iako je "Energetika" u stečaju zatražila i dobila savjet za uklanjanje otpada sa te lokacije. Krajem 2017. "Energana" je prodata, i njen treći po redu vlasnik prije rušenja, morao je tražiti građevinsku dozvolu, a prije toga i ekološku, stav je Ministarstva koje će zatražiti detaljne izvještaje.

- Ministarstvu se obratio "Lukić invest" sa zahtjevom za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za rušenje objekta "Energane" Incel, 19. marta 2019. godine i to se nekako slučajno ili namjerno poklopilo sa požarom - napomenula je Svjetlana Radusin, pomoćnica ministra za ekologiju.

Struka na cijelu situaciju ne gleda blagonaklono. Kontaminirano područje smatraju, moralo je biti zaštićeno, a nije. Problem je morao biti riješen i ranije bez obzira na vlasništvo. Sada kažu - potrebno je utvrditi da li je opasna supstanca, čiji je period raspada 100 godina, dospjela u podzemne vode.

- To je sad stvar insitucija sistema kako će da prođu na ovom testu ozbiljnosti. Radi se o materijalu koji je po stepenu opasnosti tik iza radioaktivnih materijala - istakao je Petar Gvero, šef Katedre za termotehniku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci

- Oni nisu rastvorljivi u vodi, ali su rastvorljivi u mastima. Dospijevanjem u lance ishrane oni se akumuliraju u masnim tkivima gdje se njihova koncentracija kroz lanac ishrane povećava - pojasnila je Dušica Pešević, šefica Katedre za zaštitu životne sredine PMF Univerziteta u Banjaluci.

Inače 2001. godine, BiH je potpisala Stokholmsku konvenciju, kojom se obavezala na pravilno rukovanje i suzbijanje upotrebe piralena. Od tada do danas izvezen je samo dio ove supstance, a osim "Incela", prema riječima stručnjaka, druga postrojenja u kojima bi se on mogao nalaziti u Republici Srpskoj nisu ni analizirana.