latinica  ћирилица
27/05/2019 |  19:10 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

Da li je Tužilaštvo BiH saslušalo inspektora SIPE Marka Pandžu?

Јoš nema informacija iz Tužilaštva BiH da li je u predmetu "Alešević" saslušan inspektor SIPE Marko Pandža, zbog navodnog mita za posredovanje u pravosudnom sporu. U fokusu javnosti danas je ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragan Mektić na čiju adresu pristižu tužbe za klevetu i optužbe za nepotizam, korupciju i zloupotrebu službenog položaja.

Istovremeno, Mektić poziva na, policiji nenajavljene, proteste u srijedu, pred pravosudnim kompleksom u Sarajevu.

Velikokladuški privrednik i "snimatelj" Nermin Alešević, koji je navodnim davanjem mita SIPI-nom inspektoru Marku Pandži dospio u žižu javnosti, simptomatično, zatražio je imunitet!?

I to objavio putem društvenih mreža. Naprasno, postalo mu je i važnije učešće na protestima ispred zgrade VSTS-a, nego rješavanje započetih istražnih radnji u navodnoj aferi!? Da li će kao "davalac mita" traženu pravnu zaštitu i dobiti, Tužilaštvo se, još ne izjašnjava!

Ali "snimatelj" Alešević, će u srijedu ponovo put Sarajeva! Da se pridruži "revolucionaru" Draganu Mektiću, koji je sa dvojne funkcije ministra – poslanika, i iz – izvršno-zakonodavne vlasti, pozvao na "rušenje" sudske! No, slučajno su valjda, zaboravili verbalni "zakonoljupci" da Zakon ispoštuju i proteste na koje pozivaju, obavezno najave policiji.

- Pet dana je po Zakonu o javnom okupljanju rok za prijavu a u izuzetnim slučajevima je 48 sati. Nemamo zvaničnu najavu skupa, mi imamo saznanja iz medija vezano za sve to, mi ćemo preduzeti mjere i radnje u skladu sa zakonom - kaže Suvada Kudlija portparolka Kantona Sarajevo.

A kako protesti nisu po zakonskim normativima ni najavljeni ni odobreni Visoko sudsko i tužilačko vijeće će, baš u srijedu u svom sjedištu, po "zakonu" održati sjednicu! Za moguće odgađanje ili privremeno izmještanje, nema zakonskog razloga, kažu u Savjetu! Pred projektovanim pritiscima neće posustati, a Tužilaštvu svesrdno prepuštaju da okonča započete istražne radnje i eventualno pokrene odgovornost.

Iz Udruženja sudija Srpske, podsjećaju da su svi "nevini" dok se ne dokaže drugačije, i da nikakvi vaninstitucionalni oblici pritiska na članove i predsjednika VSTS-a nisu dozvoljeni. Isto kazuje podsjeća revolucionara Mektića iskusni advokat Asim Crnalić.

- On se identificirao kao osoba koja poziva građane na proteste.

O tome ne vrijedi uopšte ništa reći. Svaki razuman čovjek može ocijeniti pravilnost takvog postupka. Što se tiče protesta drugih građana pred Sudom BiH, ja moram reći javno da ne odobravam nikakav pritisak na sud bilo ko ga radio - napominje Crnalić.

No "pravdoljubivi" Mektić ne posustaje. Od kako je nedavno "otkrio" čari tvitera, "zaboravio" je na migrantsku krizu i godinama jalovo najavljivano "hapšenje krupnih riba" i "impresivnim" vokabularom izrečenu borbu protiv kriminala, korupcije...

I dok se on više nego vulgarnim i javnoj ličnosti neprimjerenim “tvitovima” obračunava sa političkim neistomišljenicima, iz Ministarstva na čijem je čelu pljušte optužbe na Mektićevu adresu. Upravo zbog kriminala, nepotizma, korupcije...

Јedno takvo upozorenje u formi opširnog pisma zaposlenih u Ministarstvu bezbjednosti osvanulo je i jutros.

U njemu podsjećaju "zaboravnog ministra moralistu", kako je, još dok je direktorovao u Službi za poslove sa strancima, u istoj zaposlio vlastitog zeta. Kako je njegov tadašnji zamjenik iz Službe Izet Nizam hapšen zbog pronevjere 700.000 maraka tokom izgradnje sjedišta Službe. Pitaju zaposleni "moralnu vertikalu" i kako je realizovan projekat prekogranične saradnje BiH i Crne Gore? Šta je prethodilo nabavci oprema za Graničnu policiju iz donacije Češke ambasade vrijedne milion evra. Pitaju i kako su u tom istom ministarstvu "osvitale" supruge i braća Mektićevih kumova i pratilaca. Imputiraju zaposlenici svom pretpostavljenom i neprimjerene afere sa maloljetnim osobama ženskog pola. Da li je sve pobrojano, razlog Mektićeve borbe za pravosuđe!? Ili pak , nebrojene već podnesene ili presuđene krivične prijave za klevetu!? A ni sam, kako priznaje ne zna koliko ih je.

I kako god da se završi ova navodna afera, ona prethodna o slučaju “selefije” u kojoj su isti autori tvrdili kako Hrvatska SOA vrbuje i naoružava bh. državljane, polako pada u zaborav. Davno obećani odgovori javnosti vodećih bh. bezbjednjaka, nikada nisu podastrti.

Za to vrijeme pojedini sarajevski politički i medijski centri moći, Mektića citiraju "od zareza do zareza". I nekako sinhronizovano, lider SDA Bakir Izetbegović poziva da se "zaustavi" napad tužilaštava BiH na najbolje sinove i "branioce" Bosne! Slučajno ili ne!?