latinica  ћирилица
27/05/2019 |  22:37 | Autor: SRNA

Đurić: Vučić govorio iskreno i bez političkih kalkulacija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju u Skupštini rekao sve iskreno o Kosovu i Metohiji, bez ikakvih kalkulacija i uvlačenja teme Kosmeta u blato dnevne politike, kao što to čine neki političari u Srbiji, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

- Govorio je o genezi problema sa kojim se suočavamo, ali isto tako, potpuno iskreno i otvoreno govorio je i o odgovnosti dijela srpskog političkog establišmenta koji je decenijama gurao glavu u pesak po pitanju Kosova i Metohije - rekao je Đurić nakon današnjeg Vučićevog obraćanja.

On je podsjetio da je predsjednik iznio detaljan istorijat cijelog sukoba, još od 15. vijeka kada su Srbi činili ubjedljivu većinu do 19. vijeka kada su počeli da gube tu apsolutnu većinu i kada su Albanci prvi put zabilježili relativnu većinu na Kosmetu.

- Vidjeli smo i volju i odlučnost kojim je prethodnih nekoliko godina Srbija nastojala da nemoguću poziciju po pitanju Kosmeta popravi, da ubedi čak i one države koje su priznale nezavisnost Kosova, da pridobije nove, da smo spriječili članstvo Kosova u veliki broj međunrodnih organizacija, da našem narodu na Kosovu i Metohiji omogućimo bolje uslove - rekao je Đurić za televiziju Pink.

On je istakao da su mogle da se čuju i konkretne brojke o ulaganjima u srpske sredine na Kosmetu o obnovi srpskih svetinja.

- Niko dosad nije u Skupštini na ovako detaljan način podnio izvještaj o tome kako se pregovaralo, koliko rundi razgovora je bilo, šta su bile teme razgovora - rekao je on, podsjetivši da kada je prije pet godina preuzeo odgovornost direktora Kancelarije za Kosmet nijedan papir ni izvještaj nije zatekao.