latinica  ћирилица
28/05/2019 |  07:12 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Unmik upozorio Prištinu; Vojska Srbije u punoj borbenoj gotovosti (FOTO)

Јedinice ROSU upale su rano jutros na teritoriju sve četiri srpske opštine na sjeveru Kosmeta. Uhapšeno je 28 lica pod sumnjom da su umiješana u organizovani kriminal. Ima povrijeđenih. Srbi na sjeveru Kosmeta su uznemireni. Najteže je bilo u Zubinom Potoku gdje su specijalci nekoliko puta probili barikade koje su postavili Srbi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti.

18.50 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da poslije današnje akcije prištinskih specijalaca na sjeveru Kosova i Metohije stvari više neće biti iste i da će Srbija imati drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima i svima koji su se danas, kako je, rekao, pravili blesavi.

- Biće drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima i onima koji su se danas pravili blesavi i govorili da je riječ o borbi protiv korupcije ili se u prvom trenutku nisu ni javljali. Јavili su se tek kada su shvatili da smo vrlo ozbiljni u nameri da sačuvamo svoj narod - naglasio je Vučić.

18.15 – Ramuš Haradinaj je rekao da je Priština obavijestila međunarodne bezbjednosne instance koje su, kako je naveo, bile svjesne svih parametara ovih akcija. Tvrdi da jutrošnja akcija nije bila uperena protiv Srba već protiv kriminala, kao i da su većinu dokaza protiv uhapšenih na sjeveru KiM organima dostavili upravo srpski građani.

17.44 - Šefica Policijskog inspektorata Prištine Miradije Keljmendi saopštila je da je 19 danas uhapšenih policajaca suspendovano sa dužnosti i određen im je pritvor od 48 sati.

16.20 - U KBC u Kosovskoj Mitrovici primljene su još dvije osobe sa područja opštine Zubin Potok.

Јedan je ruski državljanin Mihail Krasnoščenko (1956), radnik Unmikove administracije koji je na Kosovu dvadesetak godina. On je zadobio teške povrede glave i lica i smješten je na Odjeljenju intenzivne nege.

Drugi povrijeđeni u akciji ROSU u Zubinom Potoku je Razvigor Cvetić (1953), gluvonijema osoba, koji je povrijeđen kada je krenuo u prodavnicu. On je takođe zadobio teške povrede glave i lica tako što je, kako je naveo dr Elek, šutiran čizmama u predijelu nosa i desne orbitalne regije, udaran kundakom, a u predijelu leđa šutiran čizmama od strane ROSU specijalaca.

15.45 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Skupštini Srbije da su pripadnici specijalnih snaga Prištine danas na Kosmetu uhapsili ukupno 28 osoba, od kojih 20 Srba.

15.05 – Iz kancelarije Unmika je saopšteno da ta misija sa velikom zabrinutošću prati dešavanja na sjeveru Kosova, uključujući i privođenje dva pripadnika osoblja te misije. Јedan službenik Unmika, ruskog državljanstva, je oslobođen.

Tzv kosovska policija (Foto:AP Photo / Visar Kryeziu)

14.54 - Radenko Milovanović iz Zubinog Potoka, povrijeđen tokom jutrošnje akcije "kosovske policije" u tom mjestu, kaže da su pripadnici jedinica ROSU pucali na njih, upadali u kuće i maltretirali žene i djecu.

14.48 - 19 uhapšenih policajaca je suspendovano na 48 sati. Među uhapšenima je 11 Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka, saopštio je direktor tzv. kosovske policije na konferenciji za medije u Prištini. Oni se sumnjiče za organizovani kriminal i šverc robe.

Uhapšeno je i devet civila, među njima i dva državljanina Rusije, pripadnika Misije UNMIK-a. 

14.22 - Iz kasarne Vojske Srbije u Kraljevu nešto prije 14.00 časova počela je da izlazi kolona vojnih vozila, punih ljudi i opreme.

U kasarnu je, neposredno prije kretanja kolone, stigao ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, prenosi Tanjug. "Mig 29" nadletio je danas Novi Pazar u pravcu kopnene zone bezbjednosti.

14.20 - Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, Zahir Tanin, pozvao je na hitno oslobađanje osoblja UN-a, dodajući da će "bilo kakva povreda osoblja Ujedinjenih nacija biti praćena najvišim stepenom diplomatskog i međunarodno pravnog odgovora".

- UNMIK sa velikom zabrinutošću prati dešavanja na sjeveru Kosova danas, uključujući pritvor dva pripadnika UN-a tokom obavljanja njihovih dužnosti od strane kosovske policije. Oba člana osoblja su kasnije prebačena u bolnicu radi liječenja povreda - stoji u saopštenju UN misije na Kosovu.

14.18 -  Kosovska policijska služba saopštila je da je tokom današnje akcije sprovedene širom Kosmeta uhapšeno 19 pripadnika KPS-a i devetoro građana različite nacionalnosti. 

14.08 - Zamjenik direktora KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je da ima informaciju da je bivši pripadnik srpske policije preminuo u Leposaviću od posljedica srčanog udara kada je čuo za događaje.

14.05 - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je ministrima spoljnih poslova Višegradske grupe i zapadnog Balkana na sastanku u Bratislavi prenio da je Srbija zabrinuta zbog situacije na KiM i čvrsto riješena da zaštiti svoj narod.

14.02 - Predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će sutra u podne na Trgu u Sjevernoj Mitrovici biti održan protestni miting Srba. O daljim koracima odlučiće se u toku dana, dodao je Rakić.

13.49 - Portal Insajderi navodi da je u današnjoj akciji uhapšeno 28 lica, 19 policajaca i devetoro građana. Pozivajući se na svoje izvore, ovaj portal navodi puna imena uhapšenih policajaca: I.R, R.R, R.K, B.M, A.M, Z.B, A.P, O.K, B.L, Ј.D, V.D, A.B.B, K.S, Z.S, D.S, B.M, A.H, B.M i M.M.

Od toga, tri su pripadnice tzv. kosovske policije sa sjevera - Ј.D, A.B.B, i M.M.

13.33 - Dvojica Srba ranjenih u Zubinom potoku, Boban Јanićijević (1976) i Radenko Milovanović (1979), koji su primljeni u KCB Kosovska Mitrovica, stabilno su i van životne opasnosti.

Јanićijević je primljen sa otvorenim povredama lijeve potkoljenice, a Milovanović sa zatvorenim povredama desne potkoljenice, rekao je za Tanjug zamjenik direktora KCB Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek.

Oba pacijenta su, kako je dodao, u stabilnom stanju, i u toku su dijagnostički procesi.

- Imamo informacije iz Doma zdravlja Zubin potok da ima dosta građana koji su doživjeli lakše tjelesne povrede i podatke da je načinjena velika materijalna šteta na kućama i objektima u opštini Zubin potok i na vozilima koja su bila uredno parkirana pored puta - rekao je Elek.

13.30 - Misija UN na Kosmetu saopštila je da se povređeni ruski državljanin Mihail Krasnoščenko nalazi u bolnici.

- Ruski državaljanin se nalazi u bolnici i ima povrede - saopštio je UNMIK za rusku agenciju Tass.

Mihail Krasnoščen

13.17 - Zamjenik premijera tzv. Kosova Fatmir Ljimaj izjavio je danas da akcije policije imaju za cilj udarac mreži organizovanog kriminala, u koju su bili uključeni i neki policijski zvaničnici.

13.02 - Državna duma je naložila svom komitetu za međunarodne poslove da pažljivo prati situaciju u Srbiji zbog zaoštravanja situacije na Kosovu i Metohiji. 

13.01 - Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin osudio je upad kosovskih specijalaca u rejone sjevera Kosmeta naseljene Srbima i naveo da je to opasno i kosi sa svim postojećim dogovorima.

12.58 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su ga obavijestili da su zapadne sile reagovale na akciju specijalaca u Zubinom Potoku i da smatraju da ona nema veze sa borbom protiv korupcije, već da je riječ o prekoračivanju mera.

- Da to nema nikave veze sa borbom protiv korupcije, već da je riječ o prekoračenju mjera. Dobra vijest za Srbiju - prenio je Vučiću Skupštini Srbije, gdje je danas nastavljena rasprava o Izvještaju o KiM.

12.38 - Samo još četiri vozila ROSU se nalaze na sjeveru Kosmeta i ona se povlače, kaže predsjednik Srbije.

12.35 - Vučić: Rus je uhapšen za navodne kriminalne aktivnosti, koje će valjda na nekom "novom Štrahe snimku" da nam pokažu.

12.33 - Policijske operacije ne smiju da oslabe napore za normalizaciju i moraju imati povjerenje svih zajednica na Kosovu, saopštila je portparolka EU Maja Kocijančič

12.25 - Albanski mediji javljaju da su pripadnici UNMIK-a obišli povrijeđenog Rusa.

12.19 - Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je upad kosovsko-albanskih specijalnih snaga u srpske opštine i hapšenje 13 Srba još jednom u nizu provokacijom Prištine.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je pozvalo međunarodne pokrovitolje Prištine da urazume kosovsko-albanske radikale i spriječe dalju eskalaciju konflikta.

12.15 - Dopisnica televizije Most javlja da je pretučena i jedna djevojka srpske nacionalnosti.

12.10 - Specijalci Rosu u Zubinom Potoku brutalno su pretukli oko 100 lokalnih Srba pošto su probili barikade u mjestu Varage. Prema saznanjima Novosti, policajci su demolirali i lokal u kojem su kundacima tukli goste, među kojima je bilo i staraca.

12.08 - Policija samoproglašenog Kosova oglasila se i trećim saopštenjem od jutros u vezi sa akcijom koja je i dalje u toku na sjeveru. Ovog puta, međutim, daju konkretnije informacije da se akcija sprovodi i u sredinama koje su nastanjene većinski albanskim stanovništvom - Srbici, Јužnoj Mitrovici i Drenici.

- Tokom današnje policijske akcije, koja je još uvijek u toku, uhapšeni su pripadnici kosovske policije srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti - naveli su.

12.00 - Agencija Kosovapres objavila je snimak jednog od Srba uhapšenih na sjeveru, koji su dovedeni u Prištinu.

Na snimku se vidi kako jednog od uhapšenih izvode iz zgrade policijskog inspektorata u Prištini u kombi policije u kojem su kosovski specijalci, nakon čega vozilo odlazi odatle.

11.56 - Dvije osobe ranjene u Zubinom potoku dovezene su u Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Tanjug zamjenik direktora KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Više informacija znaće se nakon pregleda, a u KBC u ovom trenutku imaju informaciju da je još jedna osoba povrijeđena u Zubinom potoku.

11.55 - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić naglasio je da Priština, u okviru navodne akcije borbe protiv korupcije, osumnjičenim Albancima šalje pozive da se jave na razgovor u policiju, dok Srbe i Bošnjake "prebijaju, vezuju i odvode kao stoku".

11.49 - Večernje novosti saznaju da su se pripadnici ROSU povukli iz Zubinog Potoka i nastavili put ka južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

11.48 - U Prištinu je sprovedeno devet pripadnika Kosovske policijske službe koji su uhapšeni jutros i u toku je njihovo saslušanje, rečeno je za Srnu u Komandi KPS-a.

Privedeni Srbi (foto: youtube.com/ KosovaPress)

Ostali uhapšeni su predati nadležnim tužiocima zaduženim za sjever Kosova.

11.45 - U Zubinom Potoku napadnuta je ekipa Prve televizije. Automobil Prve televizije potpuno je oštećen u pucnjavi.

Foto: Tanjug

11.43 - Komandant KFOR-a italijanski general Lorenco D`Adar je zbog "političke osetljivosti trenutka" pozvao sve strane na KiM da mirno i odgovorno rješavaju sporove, bez ikakve upotrebe sile ili nasilja.

- Ljudi treba da ostanu mirni, nemaju čega da se plaše, stoji u zvaničnom saopštenju KFOR-a - proslijeđenom Tanjugu.

11.40 - Na društvenim mrežama pojavio se još jedan snimak hapšenja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, u naselju Bošnjačka mahala. Na snimku se vidi kako desetak pripadnika ROSU izvodi jednog uhapšenog muškarca i ubacuje ga u policijski džip.

11.29 - Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je operacija specijalnih snaga ROSU ozbiljan udarac na krhki mir na Kosovu i Metohiji i da ne može biti tolerisana ni od nečega što se zove međunarodna zajednica, koja je prisutna u ovoj južnoj srpskoj pokrajini.

11.20 - Član Srpske liste i zamjenik "kosovskog ministra unutrašnjih poslova" u ostavci Milan Radojević rekao je za RTS da je trenutno najteža situacija u Zubinom Potoku gdje od početka dolazi do sporadičnih sukoba mještana i policije. Prema nezvaničnim informacijama, nekoliko osoba je povrijeđeno, a među njima je i ruski državljanin, inače radnik UNMIK-a. 

11.10 - Trenutno se u Zubinom Potoku nalazi oko 120 pripadnika tzv. kosovske policije, koji su intenzivno bacali šok-bombe i ispaljivali hice iz vatrenog oružja prema nenaoružanim Srbima, navodno u namjeri da ih zaplaše.

11.07 - Dva albanska oklopna transportera BOV su u centru Zubinog Potoka. Specijalci na njima drže uperene puške prema građanima, javili su Sputnjiku građani iz Zubinog Potoka.

11.00 - Specijalci ROSU se u oklopnim vozilima kreću prema jezeru Gazivode

10.47 - Vučić: Cilj akcije je zastrašivanje Srba na Kosmetu. Postoje informacije da je pretučen i priveden jedan ruski državljanin, radnik UNMIK-a i o tome smo obavijestili ruske vlasti.

10.44 - Vučić je rekao da su uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti. Kosovski specijalci su upali na sjever KiM sa ukupno 73 vozila. Vučić je istakao da je najteže stanje u Zubinom potoku.

Aleksandar Vučić (Foto: Screenshot)

10.44 - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković dao je podršku rukovodstvu Srbije da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji i izrazio nadu da stanje neće eksalirati.

10.41 - Albanski specijalci pretresaju srpske kuće na dva kilometra od centra Zubinog Potoka. Oglasile se i sirene za uzbunu.

10.34 - U kasarni Vojske Srbije u Kraljevu primijećena je aktivnost oklopnih vozila. 

10.32 - Prema nezvaničnim informacijama, do sada je uhapšeno sedam policajaca, javlja dopisnik RTS-a. Situacija u Kosovskoj Mitrovici je mirna. Područje nadleće helikopter Kfora. Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači sastao se sa pripadnicima sigurnosnih struktura. 

10.28 - Na magistralnom putu ka Zubinom Potoku i dalje traje operacija ROSU, koje pokušavaju da se probiju do Zubinog Potoka.

10.18 - Na raskrsnici kod Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici, blizu mjesta nekadašnje barikade, koja je inače posljednja uklonjena na sjeveru Kosmeta 2016 godine, okupila se grupa od oko par stotina građana. Oni stoje mirno i trenutno se tu ništa ne dešava, prenosi KoSSev. 

Prethodno su građani u znatno manjem broju bili okupljeni na glavnom trgu u centru grada, među kojima su bili i starješine hrama Sv. Dimitrije, kao i zamjenik ministra unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova Milan Radojević, koji nije davao izjave za medije.

10.10 - U Leposaviću nema sirena, ali je situacija napeta. Nema okupljanja građana. Ekipa RTS-a je primijetila snage KFOR-a u okolini Leška. Јoš se ne zna da li ima uhapšenih u Leposaviću, ali jutros su viđeni pripadnici ROSU koji su ušli u mjesto sa dvadesetak vozila.

10.06 - Upad specijalnih jedinica ROSU i hapšenje Srba predstavlja provokaciju i jasno pokazuje frustraciju političkog estabilištmenta u Prištini nakon jučerašnjeg govora predsjednika Srbije Aleksandra Vučiha u Skupštini, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

10.05 - Blokirani svi prilazi Zubinom potoku. Uhapšeno nekoliko policajaca i civila, javlja RTS.

10.03 - Albanski mediji javljaju da su ranjena četiri pripadnika KPS-a.

10.01 - Na širem području Kosova i Metohije do sada je uhapšeno više od 30 lica koja su u proteklih mjesec dana pratili policijski inspektorati, saopšteno je iz Kosovske policijske službe.

U saopštenju se navodi da je u Prizrenu uhapšeno sedmoro osumnjičenih za kriminalne radnje i krijumčarenje robe bez carinskih deklaracija, od kojih dva visoka policijska službenika i četvorica carinika.

Iz kosovske policije za Srnu je rečeno da je akcijom obuhvaćeno više desetina osumnjičenih pripadnika KPS-a, carinskih službenika i lica koja su se bavila trgovinom robom bez carinskih i drugih deklaracija.

Iz policije su demantovali da je bilo ko od uhapšenih osumnjičen ili se dovodi u vezu sa ubistvom lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, kao i ubistvom kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine kako su prenijeli pojedini mediji.

09.58 - KFOR je potvrdio da je u toku operacija policije samoproglašenog Kosova koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na cijelom Kosovu i Metohiji.

- Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom - kaže portparol KFOR-a Vinčenco Graso.

09.51 - Objavljen još jedan snimak akcije:

09.50 - U selu Varage pripadnici ROSU napravili su veliku štetu na privatnim automobilima.

Prema riječima očevidaca, specijalci su kundacima razbijali šoferšajbne na vozilima i stakla na ugostiteljskim objektima.

Na putu su ostaci šok bombi ispaljenih na okupljene Srbe.

09.43 - Primijećeni su pokreti Vojske Srbije i policije ka Kosmetu, javlja RTS.

09.41 - Most koji dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni i južni dio može da se pređe samo pješke, jer ga je KFOR zatvorio za saobraćaj.

09.38 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se Skupštini u 10.30 časova.

09.37 - Albanski mediji objavili su snimak na kojem se čuju pucnji:

09.31 - U pucnjavi u Zubinom Potoku lakše je povrijeđeno dvoje Srba.

09.30 - Kosovske policijske snage su prošle barikadu, koju su postavili mještani Zubinog Potoka. Јedan policajac je ranjen u toj akciji, javljaju mediji.

Spaljivanjem guma u blizini Zubinog Potoka, mještani su pokušali da spriječe policijsku akciju hapšenja.

09.25 - U toku je sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

09.15 - U Zubinom Potoku su čuju pucnji. Specijalci ROSU bacaju šok bombe, dok su svi prilazni putevi blokirani.

09.13 - Više desetina građana Kosovske Mitrovice, uglavnom mladih, kontejnerima postavlja barikadu prema istočnom mostu, u ulici Knjaza Miloša. Sirene za vazdušnu opasnost su ponovo aktivirane i sve više građana se okuplja.

09.09 - Predsjednik Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da su Albanci pažljivo birali trenutak za akciju na sjeveru Kosmeta. Ističe da ovom brutalnom akcijom šalju poruku da ne žele nastavak dijaloga i da im je cilj da izazovu Srbiju na oružanu akciju. Ističe da je bitno sačuvati jedinstvo Srba i poziva na snažne diplomatske aktivnosti kako situacija ne bi eskalirala.

08.56 - Kako nezvanično saznaju Novosti, u opštini Zubin Potok je trenutno najteža situacija.

Zubin Potok-barikade (gazetaexpress.com)

Barikada koja su Srbi postavili u selu Zupče probijena je i Rosu se kreće preme selu Varage.

Barikade kod Zubinog Potoka (foto: twitter.com/serbia_forever)

08.49 - U Rudaru u grupama prolazi po nekoliko vozila sa KPS policajcima i pripadnicima ROSU.

Foto: Večernje novosti

08.45 - Tokom akcije ROSU na sjeveru KiM došlo je pucnjave u opštini Zubin Potok i tom prilikom lakše je ranjen pripadnik specijalnih jedinica policije samoproglašenog Kosova, javlja Kossev.

08.43 - Do zuba naoružani pripadnici ROSU spriječili su ekipu televizije Most da nastavi put ka Zubinom Potoku.
Prema nezvaničnim informacijama, pripadnici ROSU upali su i u policijsku stanicu u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i uhapsli dva policajca KPS-a.

08.49 - Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je građane da ostanu mirni.

- Operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala se sprovodi u sjevernim opštinama na Kosovu. To je dio naše posvećenosti sprovođenju vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija protiv organizovanog kriminala i usmerena protiv policajaca i carinika. Pozivam građane da ostanu mirni - napisao je Haradinaj na Tviteru.

08.47 - Sve više građana na trgu u Kosovskoj Mitrovici.

08.44 - ROSU je do 8.30 časova uhapsio 13 Srba pripadnika KPS na sjeveru KiM, rečeno je Tanjugu u dobro obaviještenom izvoru. 

08.39 - Policija samoproglašenog Kosova saopštila je da je, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini, izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i građana.

U saopštenju se dodaje da je ovoj operaciji pethodila višemjesečna istraga PIK-a i policije /samoproglašenog/ Kosova na čelu sa Specijalnim tužilaštvom /samoproglašenog/ Kosova, koja je rezultirala osnovanom sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i građana u učešću i organizovanju kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim djelima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, podmićivanje itd.

- Uprkos oružanom otporu u Sjevernoj Mitrovici, policijska operacija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza, uključujući i duge cijevi -navedeno je u saopštenju.

08.32 - Poslije duže od sat vremena sirene su prestale da zavijaju u Kosovskoj Mitrovici, prenosi Kossev.

08.25 - RTS javlja da je na sjeveru Kosmeta i dalje u toku akcija ROSU i da je najkritičnije u Zubinom Potoku.

08.17 - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao za RTS da je u ime predsjednika Srbije obavijestio međunarodne predstavnike da, ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine, nema sumnje kakva će reakcija Srbije biti u toku današnjeg dana.

Dodao je da ROSU u Zubinom Potoku napada nenaoružano srpsko stanovništvo. 

08.11 - Tanjug javlja da su u akciji ROSU uhapšena šestorica Srba pripadnika KPS-a.

08.09 - Đurić: Do zuba naoružani kosovski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe na ulasku u Zubin potok.

08.05 - Politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, koji su u ponedjeljak prisustvovali posebnoj sjednici Narodne skupštine u Beogradu, na kojoj je predsjednik Srbije govorio o pregovorima sa Prištinom, hitno su otputovali u južnu srpsku pokrajinu.

07.58 - Okupljanje građana na Trgu cara Lazara u Kosovskoj Mitrovici:

07.54 - Mediji na albanskom navode da ima na desetine uhapšenih, i da su pored hapešnja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo policajca Envera Zumberija 2011. godine, javlja dopisnik RTS-a.

07.52 - Prema nezvaničnim informacijama iz policije samoproglašenog Kosova, uhapšeno je pet osoba pod sumnjom da su umiješane u organizovani kriminal

07.52 - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su specijalne jedinice ROSU upale iz tri pravca na sjever Kosmeta.

07.46 - Novosti pišu da je u Zubinom potoku jedno lice ranjeno.

07.45 - Prema saznanjima Novosti, hapšenja su u toku u Zubonom Potoku gdje je, kako nezvanično saznaju, uhapšeno jedno lice.

07.37 - Večernje novosti prenose da je akcija izvedena u sve četiri opštine na sjeveru Kosmeta i da je uhapšeno ukupno sedmoro Srba.

07.35 - Srbija je pokrenula intenzivne diplomatske aktivnosti, saznaje RTS.

Zapadnim silama je upućena molba da obuzdaju albanske marionete i stavljeno je do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosmetu. Od saveznika, Rusije i Kine, očekuje se svaka vrsta pomoći.

07.34 - RTS javlja da su uhapšeni pripadnici pogranične policije

07.25 - Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.

Okupljanje Srba u Kosovskoj Mitrovici (foto: radiokontaktplus.org)

07.24 - TV Prva javlja da je, prema dosadašnjim informacijama, u akciju u dijelu Kosovske Mitrovice koji se zove Bošnjačka mahala, uhapšen jedan pripadnik policije samoproglašenog Kosova srpske nacionalnosti.

Ova televizija navodi da je rano jutros izvedena još jedna akcija pripadnika ROSU, u mjestu Rudari, u opštini Zvečan, ali da za sada nema potvrda da li je u toj akciji neko uhapšen.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, jutros oko šest časova, naoružane do zuba, upale na sjever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsjednik Srbije.

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

Ističe da je potpuno jasno da su ekstremisti u Prištini pribjegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte.

Direktor Kancelarije za KiM, kaže da se ovakav scenario dogodio iako je Beograd pozivao da se on spriječi. Ocjenjuje da to predstavlja igranje sa mirom na teritoriji južne srpske pokrajine.

Kako kaže, Priština ovakvim akcijama ne želi da Srbi više budu na Kosovu i Metohiji.