latinica  ћирилица
28/05/2019 |  09:34 | Autor: RTS

Drecun: Na poruke mira Priština odgovara porukom rata

Predsjednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun navodi za RTS da su Albanci pažljivo birali trenutak za akciju na sjeveru Kosova. Ističe da ovom brutalnom akcijom šalju poruku da ne žele nastavak dijaloga i da im je cilj da izazovu Srbiju na oružanu akciju. Ističe da je bitno sačuvati jedinstvo Srba. Poziva na snažne diplomatske aktivnosti kako situacija ne bi eskalirala.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

Milovan Drecun je gostujući u Јutarnjem Dnevniku RTS-a naveo da Priština akcijom na sjeveru Kosova pokazuje da ne želi da dođe do nastavka dijaloga.

- Ova brutalna upotreba sile zapravo provocira, pokazuje želju Albanaca da se izazovu teži sukobi sa srpskim narodom na sjeveru Kosova i da se isprovocira oružana reakcija Srbije, ne bi li se onda prebacila odgovornost za to što nema nastavka dijaloga na Srbiju i stvorili uslovi opravdanja za proglašenje ujedinjenja Kosova i Albanije - objašnjava Drecun.

Dodaje da je Priština pažljivo birali trenutak za brutalnu akciju na sjeveru Kosova.

- Iako smo očekivali takvu akciju Prištine očigledno su Albanci pažljivo birali trenutak kada zasjeda Narodna Skupština Republike Srbije i kada šalje poruku da sve probleme treba rješavati mirnim putem, da treba nastaviti dijalog i da treba stvoriti uslove za istorijsko pomirenje između Srba i Albanaca. Na našu poruku mira oni odgovaraju porukom rata - navodi predsjednik skupštinskog Odbora za KiM.

Ističe da je juče na sjednici u Narodnoj Skupštini predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti novi pogrom nad Srbima na Kosovu i Metohiji, uprkos činjenici da se tamo nalaze NATO snage u sastavu Kfora.

- Srbija šalje poruku da srpski narod ne smije da bude predmet ugrožavanja – ugrožavanja njegove bezbjednosti od strane specijalnih jedinica, na taj način što je predsjednik naredio punu borbenu gotovost Vojske - navodi Drecun.

Naglašava da Kfor nije trebao da dozvoli brutalnu upotrebu sile.

Dodaje da je u ovoj situaciji jako bitno očuvati jedinstvo Srba i da se deluje u čvrstoj koordinaciji i dogovoru sa Beogradom.

Ističe da je situacija jako ozbiljna i rizična zbog mogućnosti da eskalira dalje, i, kako kaže, može da ima veoma teške posljedice.

Poziva na snažne diplomatske aktivnosti kako situacija ne bi eskalirala.