latinica  ћирилица
28/05/2019 |  14:13 ⇒ 14:20 | Autor: Blic

Dačić: Upad na sjever Kosmeta jedna od glavnih tema na sastanku Višegradske grupe

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je ministrima spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana na sastanku u Bratislavi prenio da je Srbija zabrinuta zbog situacije na KiM i čvrsto rješena da zaštiti svoj narod.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je rekao da je upad prištinskih snaga na sjever KiM bio jedna od glavnih tema na sastanku u Bratislavi.

Većina učesnika skupa izrazila je, kaže ministar, veliku zabrinutost, uključujući direktorku za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajnhorst.

- Ona (Ajnhorst) je i sama rekla da ju je predsjednik Vučić danas zvao sa željom da ona to prenese svim ostalim faktorima, a pošto je ona posrednik u dijalogu, bilo je vrlo bitno da se zna da je Srbija čvrsto rješena da zaštiti svoj narod na KiM - rekao je Dačić.

On je dodao da je na sastanku prenio rječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ono što je jednoglasno podržano u Skupštini Srbije i što je stav Vlade Srbije - da Srbija neće dozvoliti malteretiranje i napad na svoj narod koji živi na KiM.

Šef srpske diplomatije ocijenio je da Srbiju ovakvi incidenti, kao što je upad Rosu na sjever KiM, udaljavaju od suštine dijaloga.

- Prenio sam našu zabrinutost i ogorčenje i našu čvrstu rješenost da pošaljemo jasnu poruku EU i zapadnim partnerima da moraju da preduzmu sve mjere da se kosovske snage bezbijednosti što prije povuku sa sjevera Kosova - rekao je Dačić.

- Srbija želi dijalog. Mi želimo da taj dijalog posluži da nađemo kompromisna rješenja i da učinimo nešto što je dobro za naše naroda u regionu, ali šest godina je prošlo od Briselskog sporazuma, koji je proglašavan u to vrijeme istorijskim sporazumom, a mi stalno imamo, jedan za drugim, neke nove incidente - naveo je Dačić.

Ti incidenti, kako je naglasio, pokrivaju tragove nesprovođenja Briselskog sporazuma, kao što je njegova implemetnacija u slučaju formiranja Zajednice srpskih opština i dogovor na koji način kosovske bezbjednosne snage mogu da dolaze na sjever KiM.

Dačić je naglasio da prištinske snage mogu da dolaze na sjever KiM uz obavještenje Kfora i lokalnih gradonačelnika iz redova Srba.

- Veoma smo zabrinuti zbog ovoga što se dešava na KiM i prenijeli smo svoju zabrinutost i rješenost da ćemo zaštiti svoj narod ako to bude potrebno - poručio je Dačić.