latinica  ћирилица
28/05/2019 |  15:30 ⇒ 15:32 | Autor: RTRS

Unmik upozorava Prištinu, jedan službenik oslobođen

Iz kancelarije Unmika je saopšteno da ta misija sa velikom zabrinutošću prati dešavanja na sjeveru Kosova, uključujući i privođenje dva pripadnika osoblja te misije. Јedan službenik Unmika, ruskog državljanstva, je oslobođen.
Unmik (ilustracija) -
Unmik (ilustracija)

Navodi se da su oni uhapšeni dok su bili na dužnosti od strane kosovske policije i da su prebačeni u bolnicu jer su zadobili povrede.

Utvrđujemo okolnosti u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim agencijama na terenu, navedeno je u saopštenju.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Zahir Tanin je pozvao na hitno oslobađanje osoblja Unmika.

Kada bi se naškodilo članu osoblja UN, to bi dovelo do diplomatskog i međunarodnog odgovora, navedeno je u saopštenju, uz poziv da se poštuje vladavina prava i pravo na život i slobodu, kako bi se ponovo uspostavio mir.

U međuvremenu je jedan službenik Unmika, ruskog državljanstva, oslobođen. 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je nazvala "nečuvenim aktom" i "manifestacijom provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca" hapšenje ruskog diplomate Mihaila Krasnoščekova na sjeveru KiM i zatražila od rukovodstva Unmika da preduzme korake za njegovo oslobađanje.

- Pritvor je izvršen uprkos tome što ruski državljanin posjeduje diplomatski imunitet kao zvaničnik UN. Mi posmatramo ovaj nečuveni akt kao još jednu manifestaciju provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca - rekla je Zaharova.

Izvor: RTS, Tanjug