latinica  ћирилица
28/05/2019 |  18:57 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Tenzije na sjeveru Kosmeta, uhapšeno 28 osoba; Vojska Srbije u punoj borbenoj pripravnosti (FOTO)

Јedinice specijalne kosovske policije, rano jutros, upale su na teritoriju sve četiri srpske opštine na sjeveru Kosmeta. Ranjeno je više lica. Uhapšeno je 28 osoba, od kojih 19 policajaca srpske i bošnjačke nacionalnosti, koji su suspendovani na 48 sati. Teže su povrijeđena dva Srbina. Zasjedao je i Savjet za nacionalnu bezbjednost, a borbena gotovost Vojske Srbije podignuta je na najviši nivo.

Specijalne jedinice kosovske policije na sjever pokrajine ušle su nešto prije šest časova ujutru iz tri pravca. Najteža situacija bila je u Zubinom Potoku, gdje je u pucnjavi povrijeđeno dvoje Srba u selu Donje Varage. Povrijeđeni su prevezeni u Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici.

- Oni su primljeni dva ili tri sata nakon što su povrijeđeni, jer je postojala opstrukcija od strane kosovske policije da ih transportujemo - rekao je Zlatan Elek iz KBC Kosovska Mitrovica.

Za to vrijeme, u Zubin Potok stiglo je još 15 oklopnih vozila. Rušili su improvizovane barikade koje je postavilo lokalno stanovništvo. Nekoliko kasnije, svi prilazi Zubinom Potoku bili su blokirani. Tačan broj povrijeđenih još nije poznat.

Tzv kosovska policija (Foto:AP Photo / Visar Kryeziu)

Iskoristili su trenutak kada nakon lokalnih izbora gradonačelnici još nisu preuzeli svoje funkcije. Prema izjavama koje dolaze iz Prištine, mi i dalje nismo gradonačelnici, već u službi građana i još uvijek smo obični građani - naveo je predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

Specijalci NjSO ruše srpske barikade (foto: Youtube / Kallxo.com)

U Kosovskoj Mitrovici bilo je mirnije, ali su sirene za uzbunu satima odjekivale. Grad su nadlijetali helikopteri, a uznemireni građani okupili su se na gradskom trgu. Kosovske vlasti akciju su izveli pod izgovorom borbe protiv korupcije i kriminala, ali lokalni Srbi su to protumačili kao još jedan pokušaj zastrašivanja.

 Za sutra je u Kosovskoj Mitrovici zakazan veliki protest. Srpska lista će nakon konsultacija sa zvaničnim Beogradom odlučiti o daljim koracima.

Povezane vijesti:

Unmik upozorio Prištinu; Vojska Srbije u punoj borbenoj gotovosti