latinica  ћирилица
29/05/2019 |  08:08 ⇒ 08:33 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja Mahmuljinu

Tužilac Tužilaštva BiH Sedin Idrizović trebalo bi danas da pred Sudom BiH, u nastavku suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, nastavi saslušanje zaštićenog svjedoka odbrane S-20, bivšeg pripadnika odreda "El mudžahedin".
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Na ročištu 8. maja S-20 je svjedočio da su pripadnici odreda "El mudžahedin" donosili "glave neprijatelja".

Odgovarajući na pitanja tužioca Idrizovića, svjedok je ostao pri tvrdnji da je "El mudžahedin" samostalno odlučivao, a da je sa Trećim korpusom takozvane Armije BiH sarađivao u vezi sa koordinacijom akcija ili određenim statusnim pitanjima.

Odgovarajući na set pitanja u vezi sa akcijama, korespondencijom i sastancima predstavnika odreda "El mudžahedin" i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, svjedok je rekao da je komandant Abu Mali imao kontakte sa Mahmuljinom.

On je naveo da mu je poznato da je Mahmuljin 1994. godine jednom dolazio na iftar u zgradu "Vatrostalno" u Zenici, gdje je bio smješten odred "El mudžahedin".

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja je u 9.00 časova.