latinica  ћирилица
30/05/2019 |  07:21 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Drugi forum dijaspore u Banjaluci; Prenos na RTRS od 17.00 (VIDEO)

Drugi forum dijaspore pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, koji će biti otvoren u Banjaluci, trebalo bi da okupi 200 učesnika iz više od 30 zemalja.

Forum okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Otvaranju Foruma trebalo bi da prisustvuju predsjednica Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Svečano otvaranje Drugog foruma dijaspore planirano je u 17.00 časova, a u 17.45 biće održan prvi panel o temi očuvanja nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta dijaspore "Uloga institucija Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i nevladinih organizacija u očuvanju nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta Srba u inostranstvu: prijedlozi ideja, aktivnosti i strategija za očuvanje i promovisanje jezičkog, kulturnog i duhovnog nasljeđa Srba u inostanstvu".

Otvaranje Foruma možete partiti na programu naše televizije, portalu i Fejsbuk stranici RTRS-a.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu Mario Đuragić rekao je za RTRS da je značaj Foruma izuzetno veliki i da predstavlja dobru priliku za dalji razvoj kontakata sa dijasporom.

Na Forumu će sutra u 9.00 časova biti održan panel "Dijaspora za razvoj Srpske" - Značaj dijaspore za održivi ekonomski rast i porast zaposlenosti u Republici Srpskoj.

U 11.00 časova planiran je panel "Dijaspora za 21. vijek" - Novi koncepti umrežavanja i nova dijaspora; digitalno povezivanje matice i dijaspore i uloga mladih kao nosioci razvoja i promocije Republike Srpske i Srba u svijetu.

U 13.30 časova predviđeno je predstavljanje Strategije za saradnju sa dijasporom Republike Srpske, u 14.30 biće održana završna riječ, nakon koje je predviđeno zatvaranje Foruma.

Turistički obilazak grada, kojim je predviđena posjeta Hramu Hrista Spasitelja i Muzeju Republike Srpske, tvrđavi Kastel i šetnja Gospodskom ulicom, planiran je u subotu, 1. juna od 10.00 do 12.00 časova.

Učesnike Foruma dijaspore očekuje bogata diskusija uz učešće predstavnika institucija i eksperata iz Republike Srpske i inostranstva, razmjena mišljenja sa učesnicima iz drugih država o idejama u vezi sa saradnjom sa Srbima u inostranstvu, te posjeta institucijama Republike Srpske, objavljeno je na sajtu predsjednika Republike Srpske.

Tokom skupa biće omogućeno postavljanje pitanja predstavnicima institucija Republike Srpske, univerziteta, ustanova i organizacija, kao i privrednicima iz oblasti za koju se pokreće poslovna saradnja.

Forum dijaspore pokrenut je prošle godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, s ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredne, kulturno-naučne i svake druge saradnje između Srpske i Srba u inostranstvu.

Prvi Forum dijaspore okupio je 150 učesnika iz 26 zemalja među kojima su bili ugledni univerzitetski profesori, kulturni radnici, privrednici, članovi državnih, pokrajinskih i lokalnih parlamenata, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, saveza, udruženja, kulturnih, humanitarnih, studentskih i drugih organizacija.

Vlada Republike Srpske je početkom ove godine uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju kao institucionalnu tačku za saradnju sa dijasporom.

Premijer Srpske izjavio je da je Forum dijaspore prilika za unapređenje saradnje matice i dijaspore u brojnim oblastima, s naglaskom na privredu. Višković je naglasio da je višestruk značaj organizovanja Foruma, posebno uvažavajući činjenicu da on okuplja eminentne ljude, predstavnike svih sfera društva, prije svega, privrednike, ljude sa naših prostora koji su uspješni preduzetnici u inostranstvu.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević rekao je da je Forum prilika za uspostavljanje čvršćih kontakata sa našim ljudima u rasijanju, koji će rezultirati privlačenjem stranih investicija i boljim zastupanjem interesa Srpske u inostranstvu.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović naveo je da će više od 30 ljudi iz Austrije učestvovati na Forumu, te da je za razvoj Srpske važno povezivanje sa dijasporom.

RTRS/SRNA