latinica  ћирилица
30/05/2019 |  07:40 ⇒ 11:32 | Autor: B92

Sudar brodova na Dunavu, sedmoro mrtvih, 19 nestalo (FOTO/VIDEO)

Sedmoro ljudi je poginulo dok se 19 vodi kao nestalo kada se turistički brod sudario sa drugim brodom u Dunavu u blizini centra Budimpešte, prenosi Bi-Bi-Si.

Kako prenosi MTI, nesreća se dogodila sinoć oko 21.15 nedaleko od Parlamenta Mađarske, a prilikom sudara jedan od brodova, na kome su bili uglavnom turisti, se prevrnuo i potonuo.

Mađarska policija pokrenula je krivičnu istragu.

Sedam putnika je sa lakšim povredama prebačeno u bolnicu.

Na brodu koji je potonuo u trenutku nesreće bilo je 33 putnika iz Azije i dva člana mađarske posade.

Za nestalim licima se traga, ali su šanse da se pronađe još preživjelih minimalne, rekao je portparol mađarske državne ambulantne službe Pal Gjorfi.

On je rekao da, kao portparol službe, nije sklon tome da kaže da nema nade da je neko od 19 nestalih putnika, ipak, živ.

- Kao portparol ambulante, nisam sklon tome da kažem da nema nade, tako da ću reći da su šanse minimalne - istakao je Gjorfi.

Državna televizija je javila, pozivajući se na saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova, da su na brodu većinom bili turisti iz Azije, kao i da je jedna osoba nakon spasavanja uspješno reanimirana.

Ministarstvo spoljnih poslova Јužne Koreje potvrdilo je da su na brodu bili državljani te zemlje, prenosi Si-En-En.

Portparol kompanije koja je u vlasništvu broda "Sirena" saopštio je da nije bilo nikakvih naznaka da sa brodom ima problema.

- Ne možemo da potvrdimo zašto je brod potonuo, bio je to sasvim prosječan dan i ovo je redovno putovanje. Nije bilo nikakvih naznaka da ovako nešto može da se desi - rekao je portparol.

Agencija Јonhap prenosi da su turisti bili na kruzeru koji je trebalo da krstari po istočnoj Evropi.

Јužnokorejski turisti porodično su putovali, a najveći broj bio je starosti između 40 i 50 godina.

Iz južnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da turisti nisu nosili prsluke za spasavanje.

Iz Ministarstva ističu da je uobičajeno da turiste ne nose prsluke za spasavanje prilikom plovidbe Dunavom.

Јužnokorejska ambasada u Budimpešti odmah je organizovala tim koji zajedno sa mađarskim vlastima učestvuje u potrazi za preživjelima, ali i u istrazi nesreće.