latinica  ћирилица
30/05/2019 |  18:20 ⇒ 21:23 | Autor: SRNA

Selaković: Razlike među srpskim narodom nema i ne smije biti

Nikola Selaković, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je danas da razlike među srpskim narodom nema i ne smije biti i da je zato od ogromnog značaja okupljanje i povezivanje sa srpskom dijasporom.

- Milorad Dodik je /kao predsjednik Republike Srpske/ vizionarski pokrenuo Forum dijaspore s ciljem ujedinjenja srpske dijaspore, ali i unapređenja privredne i svake druge saradnje - rekao je Selaković na otvaranju Foruma dijaspore u Banjaluci.

On je istakao da srpski narod ma gdje da živi spajaju jezik, porijeklo i vjera koji su ključni za očuvanje nacionalnog identiteta.

Selaković je ocijenio da Srbija i Srpska sarađuju odlično, za šta su zaslužni njihovi čelnici.

- Kada je neko pokušao da stvara BiH dijasporu, Dodik je rekao da srpski narod ima svoju. To je veoma važno za naše okupljanje, povezivanje, rast, razvoj i očuvanje nacionalnog identiteta - dodao je Selaković.

Prema njegovim riječima, Srbija i Srpska prvi put u istoriji grade auto-puteve i realizuju značaje projekte.

- Imamo sreću da budemo istorijski svjedoci povezivanja srpskog naroda i unapređenja odnosa Srbije i Srpske u svim oblastima. Prvi put imamo jedinstven školski program za našu djecu, gdje god da žive, što je neprocjenjivo - kaže Selaković.

On smatra da se srpski narod mora čvršće povezivati ma gdje da živi.

- Naš zadatak mora biti očuvanje nacionalnog identiteta i duhovnosti, ali i da budemo jedinstveni. To nam danas u dijaspori više nedostaje nego u maticama - rekao je Selaković.

On vjeruje da će se Srbija i Srpska zajedno boriti za otvaranja novih radnih mjesta i nastupati prema srpskoj dijaspori.

- Naša dijaspora nam može biti najbolji posrednik sa privrednicima iz Evrope i svijeta. Značajno nam je i djelovanje Srpske pravoslavne crkve i vjerujem da ćemo zajedno koračati ka boljem sutra - zaključio je Selaković.

Forum dijaspore okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Otvaranju Foruma dijaspore prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković.

Na skupu su bile i zvanice iz javnog, privrednog, političkog života Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.